Läti Panga president: lati kurss ei muutu

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters / Scanpix

Läti keskpank ei kavatse rahvusvaluuta kurssi eurost lahti siduda ehk devalveerida, sest samm ei toetaks riigi majandust.

Läti panga president Ilmars Rimsevics kinnitas Läti televisioonis esinedes, et rahvusvaluuta stabiilsust ei ähvarda praegu miski, vahendab rus.db.lv. 

Oponentidel, kes soovitavad latti näiteks 10 protsenti devalveerida, soovitas keskpanga juht tõestada, et see samm riigi majandusele kuidagi kasuks oleks. Kui mingeid konkreetseid arvestusi ei ole, ei ole ka tarvis kuulujuttude õhutamisega rahvas usaldamatust tekitada. 

Läti Pank on välja arvestanud, mis devalveerimine tähendaks pensionäridele, ettevõtetele ja peredele.

Vastavalt arvutustele kaotaksid penisonärid devalveerimisega 35 protsenti oma praegusest ostujõust, kahe töötajaga eluasemelaenu võtnud pere elustandard kahaneks 16-17 protsenti ja ettevõtted, kellel laenukohustused on euros ning kes peavad maksevõime ja piisava kapitali säilitamiseks oma kohustused täitma, suureneksid maksed.  

Juba järgmisel päeval pärast devalveerimist ei saaks selline ettevõte laenu, sest ei vastaks panga tingimustele.

Ka eksportivatele ettevõtetele oleks devalveerimisest saadav kasu keskpanga hinnangul minimaalne, kõige tõenäolisemalt puuduks see täiesti, sest välisturgudel puudub nõudlus.

«Devalveerimisest ei oleks mingit kasu. Nagu juba varem on öeldud, ei ole see mitte ravim, vaid mürk,» kinnitas keskpanga president.

Läti keskpangal on ainsana riigis õigus rahvusvaluuta kurssi muuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles