Eestisse on tulus investeerida

Ines Kuusik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Viimase kümne aasta jooksul on Eestisse tehtud otseinvesteeringute keskmine tootlus Eesti Panga arvutuste järgi olnud ligi 11 protsenti aastas – see on suurem kui näiteks Lätti, Leetu või Poola tehtud investeeringute puhul.

Eesti Panga arvutustes toodud võrdlusriikidest pakuvad suurimat keskmist tootlust Eesti ja Tšehhi, kus viimase kümne aasta keskmine aastane otseinvesteeringutelt saadud tulu on olnud vastavalt 11 ja 12 protsenti. Mõlemad ületavad tunduvalt sageli konkurentidena nähtavaid Poolat, Leedut või Lätit.

Eesti paistab tulemustes silma ka selle poolest, et erinevalt teistest Balti riikidest ei kahanenud keskmine tootlus ka kriisi ajal: isegi 2009. aastal tõid investeeringud keskmiselt kuueprotsendilist tulu.

Otseinvesteeringute tulusust puudutavad arvutused teinud Eesti Panga ökonomisti Kaspar Oja sõnul võib Balti riikide tulemusi siiski mõjutada ka turgude väiksus.

Samas jäävad Oja hinnangul Eestisse tehtud otseinvesteeringute kasumid tänu ettevõtlust soosivale tulumaksusüsteemile üldiselt Eestisse. Ehkki ettevõtte omakapitali 11-protsendiline tootlus ei ole üksiku ettevõtte puhul iseenesest erakordne üheski riigis, on Eesti näitaja keskmisena, mis kujuneb nii üliedukatest kui kahjumit tootvatest ettevõtetest, võrreldes teiste riikidega siiski kõrge.

Swedbanki töötleva tööstuse ettevõtete osakonnajuhataja Raul Kirsimäe kogemus kinnitab, et Eesti on välisinvestoritele tootluse mõttes atraktiivne maa.  Seda tõestab seegi, et tema hinnangul plaanib üle poolte  tööstusettevõtetest tänavu lisainvesteeringuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles