Juba kolmas California linn pankrotis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juba kolmas California linn pankrotis.
Juba kolmas California linn pankrotis. Foto: SCANPIX

San Bernardino on üks Inland Empire piirkonna suurimaid linnu, tuntud oma mõnusa kliima, meeldiva maastiku ja äramainimise poolest Chuck Berry 1961. aasta hitis «(Get Your Kicks on) Route 66».

Nüüd läheb linn aga ajalukku kui osariigi kolmas asula, mis viimastel nädalatel pankrotiavalduse sisse on andnud.

San Bernardino eel läksid seda valusat teed Stockton ja Mammoth Lakes California põhjaosas.

Kolmandale pankrotilinnale sai saatuslikuks maksumaksjate ridade hõrenemine, tingituna tööväljavaadete tuhmumisest. Millele lisandus kinnisvarakrahh.

Ekspertide hinnangul tuleb linnade pankrotte nii Californias kui mujal USAs veelgi.

«Läbiv joon on, et on võetud rahalisi kohustusi, mis põhinesid optimistlikel kasumiprognoosidel,» ütleb UCLA Andersoni ärikooli õppejõud Ed Leamer.

«Nüüd ei jää linnadel midagi muud üle, kui suruda kärped läbi pankroti kaudu.»

Leamer osutab «doominoefektile», mille on linnadele tekitanud pensioni- ja tervishoiukulude kuhjumise sallimine olukorras, kus maksulaekumised on langenud.

«Sellest tuleb linnadele ja osariikidele suur probleem... Igal tasandil on valitsused andnud lubadusi, mida nad ei ole võimelised täitma.»

Osariigi ametnikud hoiavad olukorral valvsalt silma peal, kuna ühe linna saatus võib kiirelt korduda ka mujal – kui investorid ärevile lähevad.

«Meil tuleb mõista, et California on finantsiline ökosüsteem. See, mis ühes kohas aset leiab, võib mõjutada ka mujal toimuvat,» ütles California osariigi kontrolör John Chiang.

«Kui Stockton pankrotti läks, tõusid ka teiste piirkondade võlakirjade tootlused. Nakkuseks ma seda veel ei nimetaks, aga mure on väga tõsine. Suur küsimus on nüüd, kas mingil hetkel ajab karikas üle?»

Mõttekoja Milken Institute’i uuringujuhi Perry Wongi sõnutsi räsivad San Bernandino sarnaseid linnu ka ajalooliselt madalad intressimäärad.

«Madalate intressimäärade puhul tuleb linnadel rohkem raha välja käia, et täita oma kohustusi. On kindel, et linnade pankrotte tuleb veel... võib-olla vähemalt tosin,» ütles Wong.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles