Hispaania tõstab käibemaksu 18 protsendilt 21ni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania peaminister Mariano Rajoy ütles parlamendile, et meetmed tuleb viivitamatult vastu võtta.
Hispaania peaminister Mariano Rajoy ütles parlamendile, et meetmed tuleb viivitamatult vastu võtta. Foto: SCANPIX

Hispaania peaminister Mariano Rajoy tegi täna teatavaks valitsuse uued kokkuhoiumeetmed, mille eesmärk on riigi eelarvepuudujääk kontrolli alla saada.

Rajoy sõnul tõuseb käibemaks kolm 18 protsendilt 21ni. Kohalike omavalitsuste eelarveid kärbitakse 3,5 miljardi euro võrra, kokku suurendatakse tulusid ja kahandatakse kulusid 65 miljardi euro ulatuses, vahendas BBC.

Hispaania on uued säästumeetmed sunnitud heaks kiitma vastutasuks euroala abipaketi eest Hispaania pankadele ja eurotsooni rahandusministrite nõusoleku eest anda Madridile ajapikendust 2014. aastani vähendada eelarvepuudujääki allapoole kolme protsendi piiri SKTst.

Rajoy ütles parlamendile, et meetmed tuleb viivitamatult vastu võtta. «Praegu maksame lõivu mineviku ekstsesside eest,» lausus ta ja lisas, et hispaanlased pole kunagi nii ränka majanduslangust kogenud.

Rajoy hoiatas juba laupäeval, et riik ei pääse uutest kokkuhoiumeetmetest.

Hispaania töötus ulatub praegu 24 protsendini ja rahvas väljendab oma pahameelt tänaval.

Täna piketeerivad Madridis sajad söekaevurid, kes ei ole rahul riiklike toetuste vähenemisega mulluselt 301 miljonilt eurolt 111 miljonini. Pealinna saabusid nad eile õhtul jalgsi, olles oma teed alustanud 22. juunil sadade kilomeetrite kaugusel asuvast Põhja-Hispaaniast.

Madridis toimub täna teinegi kaevurite massimeeleavaldus, sinna loodavad ametiühingud meelitada vähemalt 25 000 inimest.

Ametiühingud väidavad, et kärped võivad tööta jätta 30 000 inimest, Hispaania valitsus põhjendab aga, et ei saa maksta nii kõrgeid toetusi väiksele ja mittetasuvale majandussektorile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles