Kas põhitöö kõrvalt millegi muuga tegelemine on petmine?

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Paljudes töölepingutes on sees konkurentsikeeldu sätestav punkt. HBRi autorid arutlevad, kust läheb piir tööandja petmise ja lubatud tegevuse vahelt.

Me usume, et:

1. Üks parimaid viise saada olla tööl energiline ja õnnelik on alustada midagi uut väljaspool tööd.

2. Te peaksite vähemalt 1000 tundi kulutama valmistumisele uueks karjääriks. Igaks juhuks, kui midagi juhtub ettevõtte või alaga, kus töötate praegu.

Loomulikult peavad paljud inimesed selliseid mõtteavaldusi rumalusteks. «Kui inimesed vaimustuvad asjadest väljaspool tööd, siis muutub töö teisejärguliseks. Kõik kaotavad – töötaja ise ja tööandja samuti. Inimesed ei keskendu tööle ega anna endast maksimumi, kuna nad on hõivatud muude asjadega,“ on tüüpiline arvamus.

Kõik, mida me soovitame – alustada midagi uut töö kõrval, kulutada päevas tund aega uue oskuse või ameti õppimisele – peab toimuma väljaspool tööaega. Kui te tegelete sellega tööajal, siis teid vallandadakse ja see on õigustatud.

Kui te olete näiteks PR-konsultant, kes teeb kontoris suletud uste taga kirjatööd selle asemel, et uurida klientidega kohtumistel välja nende soovid, siis olete küll väärt töökaotust. Kui teie kirg on luua midagi uut, siis parem lahkuge praeguselt töölt ja pühendugegi sellele. Nii on aus teha, sest te olete sõlminud tööandjaga lepingu, kus ta lubab  maksta teile selle eest, et kulutate oma aega ja loovust tema heaks. Kui te tööajal töötate tegelikult millegi muu kallal, siis ei pea te lepingust kinni, vaid varastate tööandja tagant.

Te võite küll vabandada end, et tegutsete ju looval alal ja tööaeg ei mahu 9-17 raamidesse. Et mis vahet sel on, kui kasutate pause tööajal selleks, et tegeleda oma asjadega, kui töö saab ju õigeks ajaks valmis. Meie vastus on, et on küll vahet.

Kui te saate niimoodi majandatud, siis palun väga. Aga te peate olema lõpuni veendunud, et suudate bossile anda endast kõik ja rohkemgi, kui nõuab teie leping. Sest mida rohkem te annate, seda vabamad on teie käed.  

Kuigi me toetame mõtet, et inimene valmistab end ette järgmiseks tööks, on eelduseks, et teete seda väljaspool oma tööaega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles