Saksa kohus lükkas ESMi otsuse edasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abipakettide vastane protest Bundestagi ees
Abipakettide vastane protest Bundestagi ees Foto: SCANPIX

Saksa kõrgeim kohus andis eile märku, et võib kaaluda euroala permanentse päästemehhanismi ESMi lubamise otsust veel nädalaid, kuni kohtunikud uurivad ettevõtmise seaduslikkust.

Konstitutsioonikohtu president Andreas Vosskuhle teatas, et kaldub «kogu küsimust väga põhjalikult uurima», enne kui anda isegi esialgne tinglik roheline tuli.

Ta tunnistas, et euro päästmine on muutunud niivõrd keerukaks, et isegi kohtul on «raske kindlat jalgealust leida».

Euroala investorite närvid tõmbuvad Vosskuhle sõnade peale ilmselt senisest veelgi rohkem pingule.

Euroala liidrid igatsesid lükata ESMi käima juba juuli alguses.

Seadusandlikud viivitused Itaalias ja kohtulikud kaebused Saksamaal on EFSFi järeltulija stardi aga viibima pannud.
Eurokriisi kahe ja poole aastase ajaloo käigus on Saksa konstitutsioonikohus järjepidevalt – kuigi vastumeelselt – järginud valitsuse joont, mis kinnitab, et kasutades Saksa maksumaksjate raha euroala partnerite toetamiseks hoitakse ära veelgi suuremad väljaminekud, mille tooks kaasa euroala lagunemine.

Küll aga on kohus kogu aeg valitsusele südamele pannud, et parlamendi alamkojale Bundestagile tuleb anda suurem sõnaõigus uute päästemehhanismide vormimisel ning ulatuslikumad volitused nende kasutuse järelevalve vallas.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles