Varakad prantslased põgenevad maksude eest Londonisse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
London
London Foto: SCANPIX

Pärast François Hollande'i tõusu Prantsusmaa presidendiks kasvab hüppeliselt rikaste prantslaste arv, kes plaanivad kolida Londonisse, ütlevad Britannia pealinna kinnisvaraagendid, juristid ja varahaldurid.

Kinnisvaraagentuuri Knight Franki andmetel kasvas esmaklassilise Londoni kinnisvara ostude hulk prantslaste poolt teises kvartalis mullusega võrreldes 40 protsenti.

Keskmine hind, mida nood ostjad maksavad, on kerkinud 1,1 miljoni naela juurest 3,9 miljoni naela peale.

Knight Franki analüütiku Liam Bailey sõnutsi on prantslastest ostjate arv viimase kuue nädalaga «märgatavalt kerkinud».

«Nad otsivad endale midagi traditsioonilist linna lääne- ja edelaosas, Kensingtoni, Notting Hilli ja Fulhami kandis. Aga vaadatakse ka väljapoole Londonit,» ütles Bailey.

Läinud nädalal kuulutas Prantsuse sotsialistlik valitsus välja terve trobikonna uusi rikastele rakenduvaid makse.

Ekstra 2,3 miljardit eurot kogutakse Prantsuse riigikassasse erakorralise maksu abil, mis tabab kõiki kodanikke, kellel netovara üle 1,3 miljoni euro.

Sügisel rakendub 75-protsendiline maksu piirmäär üle 1 miljoni euro ulatuvatelt aastasissetulekutelt ning permanentne varamaksu kasv.

Kasvavad ka lõivud välismaalastelt, kes Prantsusmaal kinnisvara omavad.

Kamal Rahman advokaadibüroost Mishcon de Reya ütles, et alanud on jõukuse ja vara «tohutult hoogne» väljavool Prantsusmaalt – uute maksumeetmete tõttu.

«Üha rohkem päritakse minult, kuidas oleks kõige parem [Britanniasse] üle tulla. Ilmselgelt on see seotud uute maksudega,» ütles ta.

Suurt huvi tunnevad Londoni vastu ka näiteks Lähis-Ida varakad ringkonnad, mis on ajalooliselt olnud tugevalt seotud Prantsusmaaga.

Rahmani sõnutsi näevad nad Britannias alternatiivset madalamate maksudega asukohta.

Meenutades hiljutist lõunasööki jõukate liibanonlastega Pariisis, ütles Rahman: «Ühte selle seltskonna liiget, kellel oli juba õnnestunud Suurbritanniasse kolida, nimetati õnneseeneks.»

Vestra Wealthi partneri David Blanci sõnutsi on prantslaste jaoks tugevaks argumendiks Londoni lähedus nende kodumaale.

Blanc ütles, et mitmed tema prantslastest kliendid kavatsevad kolida Londonisse veel tänavu.

Erapanga Couttsi toote-, teenuste- ja turundusjuht Ian Ewart ütles, et Euroopa investorid olid valmistunud Hollande’i võiduks juba pikemat aega.

Ewart selgitas: «Kui valitsus võtab vastu selliseid otsuseid, siis annab ta teatud segmendile tõuke kaaluda asukoha muutust. Ja seda on nüüd selgelt näha. Valdavalt eelistatakse Londonit.»

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles