Krugmani nõuanne koolilõpetajatele: hoidke kätt pulsil!

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülikoolilõpetajad.
Ülikoolilõpetajad. Foto: SCANPIX

Nobeli preemia laureaat, majandusteadlane ja kolumnist Paul Krugman annab nõu tänavustele ülikoolilõpetajatele, kellest umbes pooled asuvad tööle ametites, mis ei nõua bakalaureusekraadi: «Töötage ettekandjana, kuid ärge jääge seejuurest elust eemale, harige end edasi, internet annab selleks suurepärased võimalused!»

Krugman rääkis Big Thinkile, et hiljutised ülikoolilõpetajad peaksid tööturul olema küll justkui paremas olukorras kui nende madalama haridustasemega kaaslased, kuid samas on nende olukord sageli ka kehvem. «Nad tulevad ülikoolist võlakoorem seljas ja satuvad tööturule, mis pakub vähe töökohti,» rääkis Krugman.

Iga teine ülikoolilõpetaja on kas töötu või töötab ametis, mis ei nõua tegelikult bakalaureusekraadi. See on viimase kümnendi trend. Tõenäoliselt leiab hiljutisi ülikoolilõpetajaid kõige enam töötamast söögikohtadest ettekandjate ja baarmenitena selle asemel, et nad võiksid töötada inseneride, füüsikute, keemikute ja matemaatikutena.

Krugman tunnistas, et sellises olukorras nõuannet anda pole kerge. Samas märkis ta, et isegi rasketel aegadel tasub pingutada. Ettekandjatöö ei pruugi küll olla teie unistusteamet, kuid paljudele noortele on see koht, kust alustada oma karjääri. «Isegi sellise töö tegemine on parem kui üldse mitte töötamine,» ütles Krugman. Ka need, kes teevad üksluist ja igavat tööd peaks Krugmani sõnul hoidma ennast maailma asjadega kursis – lugema uudiseid, käima loengutes, osalema vabatahtliku töös. Tänu internetile on ligipääs mõjukatele inimestele ja nendega mõtete vahetamisele lihtsam kui kunagi varem. «Võimalus end ise harida on praegu parem kui kunagi varem, kasutage seda,» ütles Krugman.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles