Hispaania lubas luua «halva panga»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania lipp
Hispaania lipp Foto: SCANPIX

Hispaania on valmis looma eraldiseisva «halva panga», kuhu kallata kõik oma vankuva finantssektori riskantsed varad.

Täna kogunevad Brüsselisse euroala rahandusministrid, eesmärgiga leppida laias laastus kokku tingimused, mis tagaksid Hispaaniale ligipääsu 100 miljardile sealsete pankade rekapitaliseerimiseks lubatud eurole.

Ühtlasi üritavad ministrid arutada pingelist küsimust: kuidas kavatsetakse pikemas perspektiivis riske jagada?

Pärast korduvaid katseid panganduse probleemidele piiri panna, on Madrid nüüd valmis vajadusel rajama üleriigilist asutust, ütlesid Hispaania ametnikud.

Selline samm võib leevendada euroala muret, kuidas teostada päästetud pankade järelevalvet – kuna «keskasutust» oleks kergem kontrollida.

Siiski pole veel selge, kellele halb pank alluks ning millest lähtuvalt hinnataks sinna suunatud varasid.

Samas võib Hispaania otsus siiski lihtsustada abirahale ligipääsemist eelseisvate kuude jooksul.

Palju keerukamaks võib aga osutuda küsimus, millal ja kuidas neel laenud Hispaania riigivõlast maha arvestatakse – pärast seda, kui euroalal õnnestub luua EKP baasil toimiv ühtne pangandusjärelevalve süsteem.

Juunikuisel tippkohtumisel leppisid euroala liidrid kokku, et nende uus 500 miljardi eurone päästemehhanism (ESM) võib hakata rekapitaliseerima panku otse – ilma vajaduseta kanaliseerida raha riikide valitsuste kaudu.

Tänase eurogrupi koosviibimise eel on hakanud ilmnema tippkohtumise diili mõrad.

Itaalia peaminister Mario Monti noomis «teatud põhjapoolseid riike» nende «kohatute» kommentaaride eest, mis olevat tekitanud turgudel täiendavaid pingeid.

Varasemalt on Monti maininud, et Soome ja Holland peaksid hindama Itaalia suutlikkust tulla toime oma riigivõlaga – terav reaktsioon mainitud riikide seisukohale, et ELi abifonde ei tohiks kasutada võlaturgudele sekkumiseks Itaalia ja Hispaania laenukulude langetamise nimel.

Hispaania valitsus on kaalunud halva panga asutamist juba mitu korda, kuid sellise asutuse ülalpidamine tundus liiga kulukas.

Nüüd, kui kokku on lepitud Euroopa abis, on ettevõtmine rahandusministri Luis de Guindose hinnangul elluviidav.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles