Kirju CV pärast pole tarvis eriti muretseda

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Redel.
Redel. Foto: Sille Annuk / Postimees

Kui teie CV on väga kirju ja karjäär täis käänakuid, ei tasu ometi väga muretseda. Ajad, kus tööandjad praakisid välja väga kirju CVga töölesoovijad, peaksid olema läbi.

Raamatu «The Great People Decisions» autor Claudio Fernández-Aráoz kirjutab HBRis, miks talle meeldivad tööotsijad, kelle karjäär on olnud ebatavaline ja täis järske pöördeid.

Ajast-aega on usutud, et tööalane edu sõltumib kogemustest, teadmistest ja vilumusest. Viimastel kümnenditel on asjad aga muutunud. Esiteks on teadmised tänu interneti levikule kõigile vabalt ja lihtsalt kättesaadavad. Teiseks – me elame väga kiiresti muutuvad maailmas, kus isegi minevik on prognoosimatu. Ja lõpuks – äri on muutunud globaalseks ja mitmekesiseks. 

Selles uues reaalsuses on kogemused ja teadmised vähemolulised võrreldes õppimis- ja kohanemisvõimega. Sellepärast meeldivad mulle kui personalikonsultandile rohkem inimesed, kellel on ebatavaline, mitte redelina sirge karjäär.

Ma jälgin inimeste valikul kahte asja: tööks valmisolekut ja arengupotentsiaali tulevikuks. Valmisolek tähendab võimet sobituda tööks esitatavate nõuetega inimese praegusel karjäärietapil. Siin tulevad mängud ka oskused ja kultuuriline sobivus antud tööle. Ebatavalised karjääripöörded räägivad palju inimeste emotsionaalsel intelligentsil põhinevatest oskustest – paindlikkusest, kohanemisvõimest, empaatiast, suhete juhtimisest. Ja just need omadused eristavad tänapäeval nn tähti tavalistest tööotsijatest. Ka annab ebatavaline karjäär tavaliselt tunnistust kandidaadi uudishimust, intuitsioonist, inspiratsioonist ja otsusekindlusest, mis aga omakorda näitab valmisolek õppimiseks ja uuteks väljakutseteks. Mind teeb hoopis murelikuks, kui näen kandidaati, kellel pole selja taga ühtki suuremat töökohavahetust.

Üks näide Jaapanist. Tegime seal koos kolleegidega hulga analüüse minu raamatu «The Great People Decisions» tarvis ja avastasime, et noortel Jaapani juhtidel on suurem potentsiaal kui meie andmebaasides olevatel juhtidel keskmiselt. Seevastu vanemad Jaapani juhtide tulemused jäid keskmisest madalamaks. Miks nii? Ma usun, et see võib tingitud olla nende äärmiselt piiratud töö- ja karjäärivahetusvõimalustele mitte ainult erinevate firmade vahel, vaid ka ühe firma sees.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles