Töötajal on õigus küsida palgalipikut

Sirje Niitra
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Tööinspektsioon

Tarbija24 vahendab iga nädal üht töötaja või tööandja küsimust ja tööinspektsiooni vastust sellele. Seekord on vaatluse all palgalipik.


Töötaja küsimus:

Mingi aeg jagas tööandja palgalipikuid ja neid sai igaüks. Siis said lipikuid vaid need, kes selleks avalduse kirjutasid, nüüd pole enam sedagi. Räägitakse nagu oleks see ärisaladus. Kas ja mille alusel oleks töötajal õigus saada nn palgalipikut kui selleks soovi on? Vahel oleks hea teada, millest väljamakstud töötasu koosneb.

Vastab tööinspektsiooni Lääne inspektsiooni tööinspektor-jurist Urve Stroom:

Ka praegu kehtiva töölepingu seaduse alusel on töötajal õigus nõuda teatist, mis sisaldab andmeid talle arvutatud ja makstud või maksmisele kuuluva töötasu kohta. Töötajal on õigus küsida andmeid nii igakuise töötasu kui ka lisatasude, preemiate jms kohta.

Samuti on õigus küsida infot keskmise töötasu arvutamise kohta sõltumata sellest, kas talle arvutatakse või makstakse ajatöötasu või arvutatakse ja makstakse töötasu tükitöö alusel.

Nimetatud sätte kohaselt on töötajal õigus saada ka muid töötajat või töösuhet iseloomustavaid teatisi. Tööandjal on ühtlasi õigus määrata, millise teabe osas kehtib töötajal saladuse hoidmise kohustus töölepingu kehtivuse ajal ja pärast töösuhte lõppu.

Töötaja peab töölepingu kehtimise ajal hoidma saladuses talle seoses tööülesannete täitmisega teatavaks saanud asjaolusid, mille saladuses hoidmiseks on tööandjal õigustatud huvi. Eelkõige on selliseks saladuseks tööandja tootmis- või ärisaladus. Teabe määratlemine saladusena peab olema põhjendatud tööandja huvide kaitsega.

Mõistlik on saladuse hoidmise kohustusega siduda tööprotsessi, tootearenduse või kliendibaasiga seonduvat. Kogu töösuhtega seotud teabele saladuse hoidmise kohustuse kehtestamine ei ole põhjendatud. Samuti ei saa üldjuhul olla põhjendatud ärisaladuse hoidmise kohustuse kehtestamine töötajaga seotud teabele, sh töötaja töötasu andmetele.

Et töötajal tekiks kohustus ärisaladust hoida, peab tööandja selle sisu kirjalikult teatavaks tegema. Kui tööandja ei ole ärisaladusena määratud teabe sisu töötajale kirjalikult teatavaks teinud, eeldatakse, et sellekohast kohustust ei ole ka määratud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles