Tahad õnnestuda? Õpi kõigepealt läbikukkuma

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Walter Mosley
Walter Mosley Foto: http://www.eurweb.com/2011/09/walter-mosley-adapting-%E2%80%98easy-rawlins%E2%80%99-series-for-nbc/

Maailmakuulus krimikirjanik Walter Mosley kirjeldab ebaõnnestumist, kui õppimisvõimalust - kui tahad midagi õppida, pead kõige pealt ebaõnnestuma.

Walter Mosley on maailmakuulus oma kriminaalromaanide poolest. Kuid tema edu taga on väga vähe salapärast. Kirjutamine nõuab harjutamist ja Mosley on seda teinud iga päev viimased 27 aastat. Ta kirjutab mõtlemata heakskiidu või edu peale, kirjutab BigThink.

«Mõned mu lood töötavad, mõned mitte,» ütleb 60-aastane Mosley. «Mõned sobituvad ideaalselt sellesse mudelisse, mida kirjastused tahavad avaldada, teised jälle mitte.» Mosley kirjutab, sest ta armastab seda protsessi ja mitte sellepärast, et teda saadaks iha kuulsuse või tunnustuse järgi. Tema kirg kirjutamise vastu ja valmisolek ebaõnnestumisteks on võib-olla olnud põhjus väga edukale kirjanikukarjäärile. Ta on enam kui 37 raamatu autor ja teda on tõlgitud 23 keelde. 

«Ma ei ole kunagi mõelnud, et olen edukas ja et saan need raamatud avaldatud. See, et nii on juhtunud, on imeline, kuid mitte eesmärk omaette,» ütleb ta.

Ebaõnnestumine on hirmuäratav mõiste konkurentsitihedas majanduses, kus tööotsijad ja töötajad peavad pidevalt võistlema tippu jõudmise nimel ja kartma konkurentide varju jäämist. Aga kui te püüate kirjutada oma esimest kriminaalromaani või alustada firmat, on katsetamine ja ka ebaõnnestumine palju huvitavam kui mängida turvaliselt ja juba edus kindel olla. Kasv ja õppimine käib läbi ebaõnnestumiste, ütleb Mosley.

«Kunstis ja teaduses on ebaõnnestumine see, mille kaudu õpitakse,» räägib ta. «Kohe asju õigesti tehes ei õpi me midagi. Ainult ebaõnnestumine on see, millest on võimalik õppida.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles