Londoni olümpia kohale kogunevad piimastreigi pilved

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piim
Piim Foto: SCANPIX

Suurbritannia seisab silmitsi «piimastreigi» väljavaatega, mille farmerid tahavad ajastada olümpiamängudeks: karjakasvatajad ähvardavad piima kanalisatsioonist alla lasta ning blokeerida laod – kui neile alates 1. augustist paremat hinda maksma ei hakata.

«Me võime oma piima äravoolust alla lasta. See ei jõuaks isegi farmi väravast välja,» hoiatas Farmers for Actioni esimees David Handley, mis esindab ligikaudu 5000 farmerit.

Lõuna-Walesi piimakarjakasvataja Handley sõnutsi võivad farmerid ühtlasi «peatada piimaveod kogu riigis, tekitates rahumeelseid blokaade piimajaotuskeskuste ja jaemüügikeskuste ümber».

Farmers for Actioni kampaania, mida toetab riiklik põllumajandusliit (National Farmers Union), võib tähendada seda, et olümpia ajal on supermarketites letid lagedad.

«See on viimane meeleheitlik samm. Aga me teeme selle asja ära, pange mu sõnu tähele,» ütles Handley.

Ta hoiatas, et «katastroofilised» hinnakärped tähendaksid, et «järgmised kaks kuni kolm aastat ei saa te Suurbritannias osta liitritki värsket piima. Kogu kraam tuleb teil importida.»

Tuleval nädalal marsivad enam kui 1000 farmerit Londoni kesklinna peale, et keskvalitsust sekkuma sundida.

Farmerid on vihased meiereide (nt Arla ja Robert Wiseman Dairiesi) peale, mis plaanivad alates 1. augustist hinnad 4 penni jagu alla tõmmata.

Handley sõnutsi maksab liitri piima tootmine farmerile ca 30,5 penni.

Kui hindu kärbitaks, saaksid nad alla 25 penni, mis tähendaks 4-6 pennist kahju igalt toodetud piimaliitrilt.
Handley süüdistab suuri supermarketeid, mis avaldavad meiereidele survet hindu alandada, kuid ei kanna seda edasi tarbijaile, kes maksavad pindi piima (0,47 liitrit) eest ikkagi ca 35 penni.

Shore Capitali analüütiku Clive Blacki sõnutsi seilavad aga «kaardistamata meredel» ka supermarketid, kuna britid ostavad esmakordselt üle mitme aasta vähem toitu.

«Ma ei ole kindel, kas Briti majapidamistes, meiereides ja supermarketite vahekäikudes farmereile eriti sügavalt kaasa tuntakse. On ju nende piimahinnad viimastel aastatel väga head olnud ning kasumid kasvanud.»

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles