Küpros küsis Kremlilt 5 miljardit eurot

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küprose rahandusminister Vassos Shiarly
Küprose rahandusminister Vassos Shiarly Foto: SCANPIX

Vene rahandusminister Anton Silvanov ütles eile, et Küpros on palunud Moskvalt 5 miljardit eurot abilaenu. Kui vastus on jaatav, võib euroliidu värskele eesistujale avaneda «liidusisese» päästepaketi alternatiiv.

Silvanovi sõnutsi ei ole Venemaa veel otsust langetanud. Ta ütles, et Moskva võtab arvesse ka Küprose paralleelset palvet raha saamiseks EFSFist ning jälgib, kuidas EL otsustab reageerida.

«EL kaalub seda ja meie kaalume seda,» ütles Silvanov Interfaxi andmetel reporteritele.

«Me arvestame otsuse tegemisel ELi vastusega,» lisas Silvanov, andes mõista, et Venemaa ei kavatse ennetada ELi hinnangut Küprose abipalvele.

Küprose ametnikud Moskva teadet koheselt ei kommenteerinud, kuid palutud summa valguses võib väita, et Küprose kommunistlik valitsus üritab täita praktiliselt kõik oma vajadused Venemaa abiga.

Küprose rahandusminister Vassos Shiarly keeldus eilsel pressikonverentsil selgitamast, kui palju raha riik vajab.

Küprose vajadustega kursisolevate allikate hinnangul on sealsete pankade rekapitaliseerimiseks vaja 3 miljardi eurost süsti, lisaks veel 4 miljardit refinantseerimaks maksmata võlgu ning katmaks puudujääke järgmise kolme aasta lõikes.

5 miljardi eurone Vene laen kataks seega rekapitaliseerimise kulud ning välistaks ELi abi vajaduse lähiperspektiivis.

President Demetris Christofias kaitses kuramaaži Kremliga ka Euroopa Komisjoni presidendi José Manuel Barrosoga peetud ühisel pressikonverentsil, mis tähistas saareriigi 6-kuise eesistumise starti.

«Me pöördusime Euroopa mehhanismi poole, kuna see on meie liit. Ja meil on sellega tõesti tõsi taga,» ütles Christofias.

«Kui kellelegi ei meeldi, et meil on sõbralikud suhted ka kolmandate riikidega, nagu Vene Föderatsiooniga... Noh, ma olen kindel, et see ei ole ELi jaoks probleem, ega ka Euroopa Komisjoni jaoks, kuna Venemaa on ELi strateegiline partner.»

Ametnikud muretsevad, et Venemaa võib lisada laenudele omapoolsed tingimused.

«Küpros on ELi liige, täpselt nagu ülejäänud 26 riiki,» ütles Christofias. «Kuid nagu ka teistel liikmesriikidel, on meilgi õigus omada suhteid kolmandate riikidega.»

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles