Latvijas Gāze juht: regionaalse LNG terminali võiks ehitada Eestisse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tanker.
Tanker. Foto: SCANPIX

Läti gaasiettevõtte Latvijas Gāze juhi Adrians Dāvise sõnul oleks aktsepteeritav otsus ehitada regionaalne veeldatud maagaasi (LNG) terminal Eestisse ja hõlmata projekti ka Soome.

Dāvis märkis intervjuus ettevõtte aktsionäride üldkoosoleku järel, et sellist lahendust on soovitanud Euroopa Komisjoni palgatud konsultatsiooniettevõte, kirjutab Baltic Course.

Koosolekul näitas ta osalejatele kaarti võimalike eri asukohtadega ja väljendas lootust, et nelja miljardi kuupmeetrisena planeeritud terminal rajatakse Paldiskisse. Nii suur terminal sõltuks Inčukalnsi hoidlast, mida tuleks laiendada, märkis Dāvis.

Tema sõnul pole põhjust Baltimaid selles asjas jagada, kuna praktiliselt pole vahet, millisesse riiki Euroopa Liidu kaasrahastuse toel terminal rajataks.

Dāvise sõnul tuleb arvestada ka majanduslikku aspekti: Lätil juba on tohutu gaasiinfrastruktuuri rajatis, Inčukalnsi maa-alune gaasimahuti, mille ülalpidamine on väga kallis. Kui Läti rajaks ka suure terminali, peaks osa selle ülalpidamise kulusid katma Läti tarbijad, märkis Dāvis.

Kuna Inčukalnsi hoidla on Lätis, oleks tema hinnangul õige otsus ehitada terminal Eestisse.

«Me peame mõtlema lisaks tarbijatele ka pensionäridele ja uuele põlvkonnale. Mul on lapselapsed ja ma tahan, et neil läheks hästi ja nad ei maksaks liiga palju gaasi eest,» ütles Dāvis.

Konsultatsiooniettevõte Booz&Company esitles juunis Euroopa Komisjoni tellitud uuringu vaheraportit, mis on salastatud. Siiski teatas Läti roheliste ja talunike erakondade liit mitteametliku info põhjal, et konsultatsiooniettevõte soovitab Eestit parima kohana terminali ehitamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles