172 ökonomisti saatis Merkelile mureliku kirja

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa kantsler Angela Merkel
Saksa kantsler Angela Merkel Foto: SCANPIX

Saksa ajaleht Frankfurter Allgemeine Zeitung avaldas 172 ökonomisti avaliku kirja, milles arvustatakse Saksamaa kantsleri Angela Merkeli ohtlikku sammu pangaliidu poole.

«Meie kui saksakeelsete riikide ökonomistid oleme mures pangaliidu poole astutud sammu pärast, kuna see samm tähendab ühtlasi liikumist pankade võlgade ühise tagamise poole,» öeldakse kirjas.
Ökonomistid hoiatavad kirjas, et Euroopa pankade võlad ületavad kolmekordselt riikide võlga.

Ökonomistid muretsevad eriti Lõuna-Euroopa pankade edasiste kahjumite pärast. Lisaks kardavad nad, et pankade rahastamine Euroopa Liidu kaudu tekitab üksnes uusi kapitalinõudeid.

Pankadel tuleb ökonomistide hinnangul lasta pankrotti minna. Kui võlgnik ei maksa võlga tagasi, siis jääb see laenaja kanda, kes on sellega arvestanud ning loonud piisava reservi, ütlevad ökonomistid.
Eelmise nädala Euroopa Liidu tippkohtumine otsustas, et ELi stabiilsusfondid EFSF ja ESM tohivad panku rahastada otse ilma riikide vahenduseta.

«See ei lahenda tegelikku probleemi, mis on selles, et osa kreeditorirühmi toetatakse solidaarsuse katte varjus, kuid majanduse investeerimisotsused selle tõttu kannatavad,» öeldakse kirjas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles