Eesti häkkerite loodud viirus ohustab sadade tuhandete arvutite internetiühendust

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei palub kõigil taolisest teenusest keelduda.
Politsei palub kõigil taolisest teenusest keelduda. Foto: Toomas Huik

Kuigi politsei vahistas Rove Digitaliga seotud häkkerid juba eelmise aasta novembris, on nende loodud viirus siiani ohuks sadadele tuhandetele arvutitele üle kogu maailma.

Rove Digitali süüdistati võltsitud DNS serverite kasutamises, mille abil juhatati internetikasutajad nende poolt soovitud veebilehtedelt hoopis firmale vajalikule leheküljele, seda peamiselt reklaamklikipettuste läbiviimise eesmärgil.

Võltsservereid sundis pahaaimamatuid veebis kolavaid inimesi kasutama vastav trooja-tüüpi viirus, millega kasutajate arvutid olid varasemalt nakatatud.

Kuigi Rove Digitali tegevus Eesti võimude ja FBI koostöös lõpetati, on internetikuvamist moonutav pahavara aga siiani tegutsemas umbes 277 000 arvutis üle kogu maailma.

Kuna küberkurjategijate serverite mahavõtmisega oleks kõik nakatanud kasutajad kaotanud internetiühenduse, otsustas FBI luua nn «puhtad» serverid, mis on siiani nende internetti üleval hoidnud.

Ajutine lahendus saab lõpu aga juba tuleval esmaspäeval ning kuigi paljude pahaaimamatute internetikasutajatega on juba ühendust saadud ning pahavara nende arvutitest eemaldatud, on järgmisest nädalast alates internetiühendusest ilmajääjate arv ilmselt siiski väga suur.

Probleem ei ole ainult personaalarvutite omanikke puudutav – AP vahendab FBI esindaja sõnu, mille kohaselt on ka kümnendik Forbes 500 nimekirja kuuluvatest suurfirmadest viirusega nakatanud.

Oma kampaaniaga probleemi kasutajatele teadvustamiseks on alustanud nii Google, kui ka Facebook, loodud on ka erinevaid oma arvuti testimise keskkondi.

Arvuti nakatumist Rove Digitali loodud pahavaraga saad testida näiteks siin.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles