Kolme keskpanga aktiivsus on märk alarmist

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia keskpanga hoone sambad.
Suurbritannia keskpanga hoone sambad. Foto: SCANPIX

Kolme keskpanga otsused, mis mahtusid ajaliselt ühe tunni sisse on märk üha kasvavast alarmist maailma majanduse kohta ehkki keskpanga juhid kinnitasid, et koordineeritud tegevust ei toimunud.

Kolmest keskpangast kõige üllatuslikum oli Hiina keskpank, kes alandas intressi 31 baaspunkti võrra kuuele protsendile, mis järgnes samasugusele ootamatule intressilangetusele kuu aega tagasi, kirjutab Reuters. Euroopa Keskpank alandas baasintresse 0,25 protsendipunkti võrra rekordmadalale tasemele 0,75 protsendile.

Suurbritannia Keskpank, kelle baasintress oli juba rekordmadalad 0,5 protsenti, otsustas taaskäivitada trükipressid ja osta 50 miljardi naela (63 miljardi euro) eest võlakirju, et loodava uue rahaga riigi majandus kriisist välja tirida.

«On üllatav, et nad tegutsevad nii kiiresti. See näitab, et rahapoliitika otsustajate mure maailmamajanduse üle on ainult kasvanud,» kommenteeris Reutersile Hiina Rahvapanga tegevust makromajanduse nõustamisfirma Capital Economics ökonomist Mark Williams.

Viimastel nädalatel on tulnud tõendeid nii Aasiast, Euroopast kui ka Ameerika Ühendriikidest, mis näitavad maailma majandusel hakkab aur otsa saama. Suurriikide keskpankade baasintressid on ajaloo madalaimad. Inglise Pank oli enne eilset otsust juba trükkinud 325 miljardit naela (408 miljardit eurot) uut raha. Intressikulude toomisele vaatamata ajaloo madalaimale tasemele on Suurbritannia majandus sisenemas kriisi.

Euroopa Keskpanga juht Mario Draghi ütles eile pressikonverentsil, et koordineeritud tegevust ei toimunud, samas aga möönis, et informatsioonivahetus siiski toimus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles