Tarbijahinnaindeks kasvas aastaga 3,9 protsenti

Gert D. Hankewitz
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elekter
Elekter Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Tarbijahinnaindeksi muutus oli 2012. aasta juunis võrreldes maiga 0,1 ning võrreldes eelmise aasta juuniga 3,9 protsenti.

Kaubad olid 2011. aasta juuniga võrreldes 3,2 ja teenused 5,2 protsenti kallimad, edastas statistikaamet.

Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta juuniga võrreldes tõusnud 8,4 ja mittereguleeritavad hinnad 2,4 protsenti.

2011. aasta juuniga võrreldes mõjutasid indeksit kõige rohkem eluasemele tehtavad kulutused, mis andsid kogutõusust ligi 40 protsenti. Sellest omakorda kolmveerandi andsid aastataguse ajaga võrreldes 11,2 protsenti kallinenud elekter, soojusenergia ja küte.

Toit ja mittealkohoolsed joogid andsid kogutõusust viiendiku, millest ligi pool jäi 6,7 protsenti kallinenud liha- ja lihatoodete arvele. 7,9 protsenti kallim mootorikütus andis kogutõusust kümnendiku. Mulluse juuniga võrreldes on toidukaupadest enim kallinenud munad (48 protsenti) ning odavnenud kartul (62 protsenti).

Maiga võrreldes olid juunis tarbijahinnaindeksi peamisteks mõjutajateks puu- ja köögivilja sesoonne kallinemine ning mootorikütuse 2,5-protsendiline odavnemine. Enim kallinesid kuuga mandariinid (37 protsenti) ning odavnesid tomatid (13 protsenti).
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles