Euroopa Keskpank tegi eile ajalugu

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Mario Draghi juhitav Euroopa Keskpanga nõukogu otsustas eile baasintressi langetada ajaloo madalaimale tasemele 0,75 protsendile ja hoiusteintressi null protsendile.

Keskpanga hoiuseintressi langetamine nullini on üsna pretsedenditu ja peaks kommertspanku stimuleerima raha välja laenama teistele pankadele, sest praegu hoiavad pangad hoiustena keskpangas iga päev 800 miljardit eurot.

Surve all tehtud otsus

Otsust tervitavad ilmselt eurotsooni lõunariikide pangad, sest nemad on tugevasti sõltuvuses keskpankade laenudest. Euroopa Keskpanga poolt eelmise aasta lõpus ja selle aasta veebruaris kolmeks aastaks välja antud laenudest (kogumahus triljon eurot) läks 28 protsenti Hispaania pankadele. See laen on ujuvintressiga ja tänu eilsele intressilangetusele nende laenukoormus väheneb.

Eurotsooni pangad hoiavad veerandprotsendilise intressilangetusega kokku 2,5 miljardit eurot aastas, ütles The Wall Street Journalile Prantsusmaa suurpanga Crédit Agricole vanem­analüütik Frederik Ducrozet.

Hoiuseintressi langetamine nullini on halvaks uudiseks Saksamaa ja teiste tugevate riikide (ka Eesti) pankadele, kes on peamiselt hoiustajad – nende intressitulu kahaneb. Tõsi, ka meil on vähemalt üks pank, kes sai keskpangalt kolmeaastast laenu kokku 13,9 miljonit eurot. Laenu koormus väheneb nüüd 34 750 euro võrra aastas.

Intressimäärade langetamise põhjuseks on eurotsooni majanduse kehv seis ja keskpanga presidendi Mario Draghi sõnul on varasemad kartused majanduskasvu aeglustumise kohta realiseerunud.

«Surve inflatsioonile on andnud järele, samal ajal kui majanduskasv euroalal jääb nõrgaks, millele lisandub suur ebakindlus, mis mõjutab usaldust,» ütles Draghi nõukogu koosoleku järgsel pressikonverentsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles