USA Kaubandusministeerium pikendas tippdomeenide haldaja lepingut

Enn Tosso
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veebibrauserite ikoonid.
Veebibrauserite ikoonid. Foto: SCANPIX

USA Kaubandusministeerium pikendas rahvusvahelist domeenindust haldava ICANN-i lepingut seoses tippdomeenide registri infrastruktuuri haldaja IANA funktsioonide täitmisega.

Käesoleva aasta märtsis teatas USA Kaubandusministeerium, et IANA funktsioonide täitmiseks ei laekunud ühtegi vastuvõetavat pakkumist, mis tähendas, et ICANN-i ei kvalifitseeritud IANA haldajaks. Sealjuures pikendati lepingut ICANN-ga järgnevaks kuueks kuuks. Lisaks ICANN-le konkureerisid lepingule organisatsioonid Wounded Warrior Veterans Directory, USA Webhost, IT ettevõte Material Integration Inc. ja Network Speciality Group.

IANA funktsioonide täitmise kriitiline tähtsus viis konsultatsioonideni, kuidas parandada kõnealuste funktsioonide täitmist, nii siseriiklike kui ka rahvusvaheliste Interneti sidusrühmadega. USA Kaubandusministeerium esitas ICANN-le kohandamiseks rea nõudeid, et tagada kõiki huvigruppe arvestav kaasamismudel („multi-stakeholder model“). Mainitud mudelit peab kaubandusministeerium kõige tõhusamaks Internetiga seotud küsimuste lahendamiseks ning IANA funktsioonide rahvusvahelistamiseks.

IANA on ICANN-i alluvuses tegutsev üksus, mis korraldab ülemaailmselt IP aadresside jaotamist, domeeninimede süsteemi juurtsooni haldamist ja hoolitseb muude IP protokolliga seotud ülesannete lahendamise eest.

Hetkel kehtiv leping lõpeb 30. septembril 2012. Uus välja kuulutatud leping algab 1. oktoobril 2012 ning kestab 30. septembrini 2015, lepingu kogukestvus on lisaperioodidega 7 aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles