Vahendajad müüvad Läti kartulit Eesti värske kartuli pähe

Enn Tosso
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kartul
Kartul Foto: Elmo Riig / Sakala

Kartulikasvataja Kalle Hamburg ütles, et värske kartuli kõrge hind ahvatleb vahendajaid importkartulit kohaliku nime all müüma.

Värske kartul ilmub turgudele juba enne jaanipäeva ja on Hamburgi sõnul kõrge hinna tõttu tootjatele ning eriti vahendajatele väga kasulik äri.

Ta rõhutas, et Eestis kasvatatud jaanipäevakartuli puhul kulub palju tööd ja energiat seemnekartuli ettevalmistamiseks ja kogu põld peab olema kahekordse katteloori all. Sellest tulenebki kohaliku varajase kartuli kõrge hind, kuigi see ei pruugi tingimata olla hea äri igal aastal.

Hamburg muigas, et Eesti värske kartuli pähe müüakse meil pahatihti turgudel Lätis kasvanud mugulaid. Ta viitas sellele, et isegi Lõuna-ja Põhja-Eesti vahel on kartuli kasvamisel kahenädalane vahe, seega saab Läti värske kartul tunduvalt varem valmis ning seda tasub transportida.

Kuna turgudel on samuti erinevad kartulihinnad, siis tegutsevad mõned spekulandid nõnda, et ostavad keskturult hulgi kokku ning müüvad Nõmme turul väikeste kogustena kallimalt edasi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles