RMK peab Narvas puidu põletamist hädavajalikuks

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva elektrijaamade juht Tõnu Aas (esiplaanil).
Narva elektrijaamade juht Tõnu Aas (esiplaanil). Foto: Liis Treimann

RMK juht Aigar Kallas ütles, et biokütuseks sobiva puidu tootmine ei anna ettevõttele suurt tulu, kuid hakkpuidu põletamise jätkumine on väga tähtis.

Mõned Reformierakonna ministrid, näiteks ka keskkonnaminister Keit Pentus soovivad lõpetada Narva Elektrijaamadele hakkpuidu põletamise toetuse maksmise tulevast aastast. Samal seisukohal on enamik Eesti Energiaga konkureerivaid taastuvenergia tootjaid.

RMK analüüsis majandusministeeriumi palvel hakkpuidu põletamise mõju metsandusele.

«Praegustes turutingimustes, kus madalakvaliteedilise puidu pakkumine ületab mitmekordselt nõudluse, oleks iga puidu tarbija, sh Narva Elektrijaamade kadumine turult Eesti metsandusele ülimalt negatiivse mõjuga,» teatas kirjas majandusministeeriumile RMK puiduturustusosakonna juhataja Ulvar Kaubi.

RMK arvutuste järgi kulus mullu Narva Elektrijaamades 400 000 kuupmeetrit puitu. Arvestades seda, et Eesti Energia suurendas hakkpuidu osakaalu põlevkivikatlais mullusega võrreldes peaaegu kaks korda, siis tänavu kulub ilmselt peaaegu kaks korda rohkem puitu. Kõik see ei tule Eesti metsadest, sest Eesti Energia ostab hakkpuitu ka Venemaalt ja Lätist.

Kaubi märkis oma kirjas, et kriisiaastail langes raiemaht umbes 5 miljoni kuupmeetrini aastas, pärast 2007. aasta taastuvenergia toetusskeemi seadustamist on aga kasvanud umbes 8 miljonile kuupmeetrile.

RMK hinnangul on osa raiemahu kasvust tulnud maailmaturu paremast konjunktuurist, kuid väga suur mõju on elektrijaamades põletataval puidul. Seda põhjusel, et madala kvaliteediga puidule pole turgu. Kui madala kvaliteediga puitu pole kuhugi müüa, siis ei raiuta ka kvaliteetsemat palki. Seega kui paberipuud või raiejäätmeid pole kuhugi panna, siis langeb kogu raiemaht.

RMK arvutuste järgi tähendab Narva jaamade mullune puidutarve koos väärtuslikuma palgi raiumisega kokku umbes 1 miljoni kuupmeetri suurust raiemahtu Eesti metsades.
RMK arvutuste järgi annab selline raiemaht tööd umbes 2350 inimesele, riik saab sellest maksutulu umbes 14,1 miljonit.

Tasakaalu huvides olgu küll märgitud, et elektritarbijad toetavad Narva jaamades hakkpuidu põletamist kümnete miljonite eurodega. Tänavusest umbes 70 miljoni euro suurusest taastuvenergia toetusest ligi pool läheb Narva jaamadele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles