Soodne ilm lubab tänavu head saaki

Enn Tosso
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalle Hamburg
Kalle Hamburg Foto: Liis Treimann

Teadlased ja põllumehed ootavad tänavu head saaki, sest ilmad on nii teravilja kui ka kartuli ja köögiviljade kasvatamiseks olnud sobivad.


Kartulikasvataja ja MTÜ Eesti Kartul juhatuse esimees Kalle Hamburg, kes kasvatab Raplamaal Inglistes omanimelises talus 40 hektaril kartuleid, ütles, et tänavu paistab tulevat hea kartuliaasta. «Niiskust on piisavalt,» märkis ta.

Kuigi ilm soosib kartuli kasvamist, ei pruugi see kasvatajatele alati soodne olla, sest turul tekib ülepakkumine ja hinnad langevad. Võimalik, et kartuleid hakatakse müüma isegi alla omahinna. Hamburg selgitas, et paradoksaalsel kombel ei ole väga soodsad ilmastikutingimused head, kuna tekib ülepakkumine ja hinnad lähevad «vee alla».

Ent mis on saagikuse valem? Hamburg tõi välja, et tähtis on pidevalt jälgida ilmastikutingimusi ning vastavalt sellele kasutada taimekaitsevahendeid.

Kartulikasvatajal on oma väike kaasaskantav ilmajaam, mis on mobiilses ühenduses arvutiga. Ilmajaam monitoorib tingimusi, saadab andmed Šveitsi keskserverisse, mis omakorda võtab arvesse ilmaprognoosi ja saadab siis kasvatajale sobivad soovitused, kuidas põldu taimekaitsevahendiga pritsida.

Endine põllumajandusministeeriumi asekantsler, viljakasvataja Andres Oopkaup ütles, et viljasaagi üle pole põhjust nuriseda. «Saak on normaalne või pigem üle keskmise,» sõnas ta. «Näeb hea välja.»

Põhjus on taluniku sõnul selles, et niiskust jagub piisavalt ning viimasel ajal on ka soojust, mistõttu vili on väga kiiresti kasvanud.

Jõgeva Sordiaretuse Instituudi teadlane Pille Sooväli ütles, et mullune sügis oli talivilja külvidele soodne, oli piisavalt sooja ja sademeid. Kuigi vegetatsiooniperiood oli mõnevõrra pikem ja talivilja orased kippusid pisut üle kasvama, talvitusid need siiski suhteliselt hästi.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles