Tarand: europarlamendi otsus pole liikmesriikidele kohustuslik

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Tarand.
Indrek Tarand. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Euroopa Parlament kasutas esimest korda talle Lissaboni lepinguga antud võimu lükata rahvusvaheline leping tagasi, kui võltsimisvastase kaubandusleppe ACTA vastu hääletas 478 saadikut, kuid liikmesriikidele ei ole otsus europarlamendi saadiku Indrek Tarandi sõnul kohustuslik.

Euroopa Parlamendi otsus tähendab seda, et ACTAt Euroopa Liidus senisel kujul seadusena jõustada ei saa, Indrek Tarand rääkis rahvusringhäälingu raadiouudistele, et kohustuslik ei saa otsus liikmesriikidele olla, sest nii ei näe lepingud ette, vahendas ERR Uudised.

«Teiseltpoolt peab vaatama seda, et juba ligi 80 protsenti liikmesriikide seadustest saavad oma tegeliku alguse Euroopa tasandil, selles mõttes on see sõnumina liikmesriikidele, eriti Eestile, ma rõhutan, soovitus, mis sarnaneb korraldusele,» märkis Tarand, tõdedes, et Euroopa Kohtu otsus ei muuda siin enam midagi ja ACTA probleemistikuga tegeldakse edasi eraldi.

«Ükski täitevorgan ei saa esinduskogule märja lapiga laksatada ja öelda, et meid ei huvita, mida te siin otsustasite. Poliitiline signaal on väga selge, et selle lepinguga ei tasu sellisel kujul siia tagasi tulla ja võib-olla lahendus oleks selles, et kuna probleemid on need, mille pealt väidetavalt see leping kokku pandi, siis nende probleemidega võib ja peabki siin tegelema,» nentis Tarand.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles