Euroopa abi läheb otse Hispaania pankadesse

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luis de Guindos.
Luis de Guindos. Foto: SCANPIX

Hispaania rahandusminister Luis de Guindos ütles eile, et Hispaania ja Euroopa Liidu vahelise vastastikuse mõistmise memorandumisse kirjutatakse ilmselt klausel, mis lubab kriisifondide abi suunata otse pankadele.

Rahandusminister Jürgen Ligi ütles eile Postimehele, et senise kokkuleppe kohaselt on abisaajaks Hispaania riik.

De Guindos kinnitas, et otsene abi pankadele on võimalik tingimusel, et Euroopa Keskpank saab pangandusjärelvalveks tugevamad volitused, kirjutab The Wall Street Journal. Ministri sõnul ei sisalda memorandum ilmselt Hispaania pankade jaoks rakendatavaid intressimäärasid ning keeldus nimetamast ka laenu tagastamise tähtaegu. Samas ütles ta, et tähtajad on piisavalt pikad võimaldamaks pankadel oma probleemidega toime tulla.

De Guindos toetas ka ideed eraldamaks pankade toksilised varad eraldi nn halbade pankade bilanssidesse, mis eraldatakse pankade tugevamatest osadest.

Ta lisas, et kohe loodav Euroopa Stabiilsusmehhanism (ESM) on võimeline Hispaania panku kiiresti aitama signaliseerides seega optimismi, et riikide parlamendid ratifitseerivad ESMi asutamislepingu peagi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles