Euroala kriisilaenud kõigutavad Saksa valitsust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel.
Angela Merkel. Foto: SCANPIX

Angela Merkeli koalitsiooni kandev jõud Kristlik-Sotsiaalne Liit (CSU) ähvardab valitsuse kukutada, kui kantsler soostub andma euroala hädalistele kriisilaenu ilma rangete tingimusteta.

Merkeli konservatiivse Kristlik-Demokraatliku Liidu Baieri sõsarpartei liider Horst Seehofer hoiatas, et laenutingimuste pehmendamine tekitab «teatud hetkel olukorra», kus CSU euroala abipakette enam ei toeta.

«Ja ilma CSUta puudub koalitsioonil enamus,» ütles Seehofer.

Pärast Hispaania ja Itaalia avaldusi, nagu oleks Saksamaa pehmendanud tippkohtumisel oma eelarvedistsipliini alaseid seisukohti – lihtsustamaks pankade rekapitaliseerimist ja laenulude langetamist – on kantsler kodumaal surve alla sattunud.

Merkel kinnitab, et tegemist on «vääritimõistmisega» ning tõotab tagada eelseisvatele kapitalisüstidele ja võlakirjaostudele «ranged tingimused».

Kuid ilmselt ei suutnud kantsler oma parlamendis peetud kõnega rahustada Seehoferit, kes on ühtlasi Baieri liidumaa peaminister.

Seehofer avaldas ajakirjale Stern antud intervjuus imestust, kuidas võis Merkel paluda Bundestagil kiita reedel heaks Euroopa stabiilsusmehhanismi (ESM), kui «mõned euroala valitsused tegelesid täpselt samal ajal [antud fondi] stabiilsuse-alaste kriteeriumide nõrgestamisega».

Seehoferi sõnutsi uurib CSU läinud nädalal tehtud diili nüüd põhjalikult läbi.

Kodus kerkinud pinged võivad komplitseerida Merkeli läbirääkimisi partneritega euroalas.

Mulje tõttu, et ta Prantsuse presidendi François Hollande juhitud eelarveliselt lodevale grupeeringule järeleandmisi tegi, võib seada kantsleri olukorda, kus ta kogeb vajadust hoiduda igasugustest edasistest kompromissidest, mis võiksid heita varju Saksamaa selgetele seisukohtadele eelarvedistsipliini vallas.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles