Komisjon: Kubilius ei rikkunud väetisetootja huve kaitstes seadust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu valitsusjuht Andrius Kubilius
Leedu valitsusjuht Andrius Kubilius Foto: SCANPIX

Leedu ametieetika peakomisjon jõudis järeldusele, et peaminister Andrius Kubilius ei rikkunud avaliku teenistuse seaduse nõudeid, kui rääkis 2009. aastal Gazpromilt välja Leedu ettevõttele Achema soodsamaid tarnetingimusi.

«Püüdes ergutada Leedu majandussubjektide rahvusvahelist koostööd ja kaitsta nende huve, tegutses Kubilius seadustega määratud volituste raames. Avalike- ja erahuvide konflikti ei tekkinud, mistõttu pole alust väita, et tema käitumine oleks olnud ametiseisundile ebakohane,» seisis teisipäeval avaldatud eetikakomisjoni järeldustes.

Eetikakomisjon arutas teisipäeval tööerakondlase Vytautas Gapšyse taotlusel, kas Kubiliuse kirju Gazpromi juhile ja Venemaa asepeaministrile Viktor Zubkovile võib käsitleda protektsionismina. Tööerakonna fraktsioon seimis väitis, et Kubiliuse juhitav partei Isamaaliit / Leedu Kristlikud Demokraadid sai Achema gruppi kuuluvatelt ettevõtetelt korduvalt annetusi, samuti olevat Achemos Grupe toetanud valimistel üksikuid Kubiliuse erakonna kandidaate.

Eetikakomisjon jõudis asja uurides tõdemusele, et Achemos Grupe on aastaid teinud annetusi erinevatele erakondadele ja erinevate parteide esindajatele ning Isamaaliit ei ole neilt ettevõtetelt saanud rohkem raha kui teised parteid.

Gazpromi asepresident ja Gazprom Exporti juht Aleksandr Ivanov kinnitas veebruari algul, et Gazprom müüb Achemale gaasi odavamalt kui Lietuvos dujosele. Meedia andmeil on Achemal uus tarneleping sõlmitud 10 kuni 15 aastaks.

Väetisetootja Achema on Leedu suurim gaasitarbija, täisvõimsusel töötades ostab ta umbes kolmandiku kogu Leedus tarbitavast gaasist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles