Prantsusmaa peab tegema pretsedenditud kärped

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa kavatseb esimese EL-i riigina piirata biokütuste müüki.
Prantsusmaa kavatseb esimese EL-i riigina piirata biokütuste müüki. Foto: SCANPIX

Riiklik audiitor hoiatas eile, et Prantsuse sotsialistlikul valitsusel tuleb teostada «pretsedenditud» kulukärped ning hoiduda õõnestamast niigi nõrgenenud konkurentsivõimet.

Prantsusmaa on kohustunud tooma eelarvepuudujäägi tuleval aastal 3 protsendi piiresse sisemajanduse kogutoodangust ning viima eelarve 2017. aastaks täielikku tasakaalu.

«2013 tuleb otsustav,» kirjutas Cour des Comptesi esimees Didier Migaud presidendi poolt tellitud raportis. «Halveneva majandusliku olukorra tõttu läheb eelarve tasakaalustamine keerukamaks, kui me arvasime.»

«Valitsus peab samaaegselt kärpima kahte, mitte ühte puudujääki. Pean silmas puudujääke riigirahanduses ja konkurentsivõimes,» selgitas Migaud.

Audiitori hinnangul tuleb Prantsuse valitsusel 2013. aasta eelarve-eesmärgi saavutamiseks hoida kokku 33 miljardit eurot.

Juhtides tähelepanu sellele, et tänavu võib Prantsusmaa riigivõlg kasvada 90 protsendini SKTst, ütles audiitor, et riigi maine rahanduse vallas «pole kaugeltki eeskujulik».

Migaud juhtis tähelepanu ka tõsiasjadele, et Prantsusmaa on Saksamaast kaugele maha jäänud ning et Itaalia ja Hispaania on oma puudujääkide kärpimiseks kaks korda rohkem pingutanud.

«Riik on riskitsoonis. Võla hüppelise kasvu riski välistada ei saa. Euroopa riigivõlakriis näitab, et see risk pole teoreetiline,» seisab raportis.

Valitsus üritas kasutada Cour des Comptesi raportit selleks, et süüdistada eelmist, president Nicolas Sarkozy valitsust ning õigustada niiviisi vajadust teha karme kärpeid.

«Olukord, mille tekitas riigirahandusele eelmine valitsus, eeldab meie poolt otsustavaid kärpemeetmeid,» kõlab peaministri büroost läkitatud pressiteates.

Kuid raport ei leidnud riigi raamatupidamises mingit «musta auku».

Audiitor tunnustas Sarkozy valitsust eelarvepuudujäägi märgatava vähenemise eest alates aastast 2010.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles