USA tootmise šokeeriv kukkumine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kingavabrik Bostonis
Kingavabrik Bostonis Foto: SCANPIX

USA tootmisaktiivsus läks esmakordselt kolme aasta jooksul langusse, õõnestades veelgi usaldust globaalmajanduse vastu, mida niigi räsivad euroala võlakriis ja Hiina majanduskasvu aeglustumine.

Suure šokina analüütikutele, kes eeldasid tootmiskasvu aeglast langust, osutab USA tarnejuhtimise instituudi (Institute for Supply Management, ISM) raport aktiivsuse järsule ja sügavale kukkumisele maikuise 53,5 juurest 49,7 peale juunis – madalaim tase pärast majanduslanguse lõppu 2009. aasta keskel.

Allpool 50 taset osutab ISMi indeks aktiivsuse langusele.

Standard Charteredi analüütiku David Semmensi sõnutsi on tulemus «tõeliselt kohutav».
Samal ajal näitab Hiina ostujuhtide indeks (PMI), et sealne tööstussektor kasvab seitsme kuu kõige aeglasemas tempos.

Euroala tootmine soigub aga kolme aasta rekordmadalustes.

«Näib, et nõrkus on olulisel määral tingitud kaubanduses levivast nakkusest,» ütles Deutsche Banki analüütik Alan Ruskin.

Euroala tootmisaktiivsus on langenud igas kuus alates 2011. aasta augustist.

Saksamaa tootmise aeglustumise tempo oli juunis kiireim alates 2009. aasta juunist.

Eriti suure hoobi on saanud ISMi uute tellimuste indeks, mis võib viidata välismaise nõudluse langusele USA toodete suhtes.

«Tootmissektor on globaalse aktiivsuse aeglustumise suhtes eriliselt haavatav,» ütles Bank of America Merrill Lynchi analüütik Joshua Dennerlein.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles