Jaan Männik: võrdsuse probleemid ei ole Eesti riigi sees

Ines Kuusik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Männik.
Jaan Männik. Foto: Toomas Huik/Postimees

Rootsi päritolu Eesti ärijuht ning Eesti panga nõukogu esimees Jaan Männik rõhutab, et ainus võimalus meie regioonis konkurentsivõimet tõsta on panustada ka edaspidi majanduskasvule.

Maailma majandusfoorumi konkurentsiuuring tõi Eesti konkurentsivõime nõrga küljena välja sotsiaalse kaasatuse: liiga vähesed inimesed saavad loodavast rikkusest osa ning ühiskond ei ole suunatud võrdsete võimaluste loomisele. Sotsiaalse kaasatuse poolest paistavad aga heas mõttes silma Põhjamaad, mis on kokkuvõttes toetavalt mõjunud ka nende konkurentsivõimele.

Küsimusele, kas kaasav ühiskond saab alguse maailmavaatest või nõuab see lihtsalt palju raha, vastas Männik, et mõju avaldavad mõlemad.

«Kui me võrdleme ennast Lääne-Euroopaga, siis sealsed riigid on küll suurema ostujõuga, aga samas käib  ju debatt selle üle, et tegelikult on elatud üle jõu,» tuletab Männik meelde.

«Soomes-Rootsis on võrdsus ideaaliks. Aga võrdsuse probleemid ei ole mitte Eesti riigi sees, vaid meid ümbritsevate riikidega võrreldes. Niikaua, kui meist ainult 80 kilomeetrit põhja pool on keskmine palk 3000 eurot ning meil 800, on väljarände oht väga suur, » toonitas Männik. «Oleme rõhunud majanduskasvule, aga peame seda veel rohkem tegema.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles