Teadlane: kartulimardikad ja tõugud on juba väljas

Enn Tosso
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maasikad ja värske kartul Keskturul
Maasikad ja värske kartul Keskturul Foto: Peeter Langovits

Eelmine kuu oli sademete poolest kartulile soodne, ent valvas tuleb olla kartulimadrikate ja tõukude suhtes, hoiatab Eesti Maaviljeluse Instituudi põllumajandusteadlane ning tuntud kartuliasjatundja Viive Rosenberg.

«Tavaliselt on enne jaanipäeva meil põud. Kui vihma üleliia ei tule ja sooja on ka parasjagu, võib hea kartuliaasta tulla,» sõnas ta. Siiski rõhutas teadlane, et hästi valvas peab olema lehemädanikuga - esimesed tõrjed peaks tehtud olema või kohe tehtama, sest selline ilmastik on soodne lehemädanikule. Samuti on tema sõnutsi ilmunud massiliselt kartulimardikaid ja tõukusid – nende tõrjeks peab kahjuks ka tõrjumeid kasutama.

Rosenberg osutas, et kartulikasvatajate probleemiks on see, et möödunud aasta saagist on palju müümata, ja ilmselt jääbki, sest Eestis pole tärklisetööstust ega muudki ettevõtmist, kus kartulit kasutada. «Sellele peab tõsiselt mõtlema, muidu võivad kartulikasvatajad majandusliku kitsikuse tõttu kartulikasvatamise hoopis lõpetada,» sõnas ta, rõhutades, et meie tarbija peaks ikka eestimaist eelistama.

Grupp eesti kartulikasvatajaid ja teadlasi, kuhu Rosenberg ka kuulus, külastas eelmine nädal Prantsusmaal õppereisil kaheksat teadusasutust, sordiaretuskeskust, tootjat ja käitlejat. Tema sõnutsi on kartul seal väga oluline ja rohkem rõhku pannakse kvaliteedile kui suurele saagile, erilist rõhku pannakse just kartuli väljanägemisele. «Üllatav oli see, et möödunud aastased mugulad vuntsiti selliseks nagu oleks just vaost võetud, sealjuures ei koonerdata ka kemikaalidega,» rääkis ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles