Spiegel: Kuidas Itaalia ja Hispaania Merkelit võitsid

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa kantsler Angela Merkel pärast Euroopa Ülemkogu tippkohtumist toimunud pressikonverentsilt lahkumas.
Saksamaa kantsler Angela Merkel pärast Euroopa Ülemkogu tippkohtumist toimunud pressikonverentsilt lahkumas. Foto: SCANPIX

See oli Merkelile valus kaotus, kirjutas Saksa ajakiri Der Spiegel oma veebiväljaandes. Kuna Saksamaa parlament peaks täna õhtul ratifitseerima Euroopa Stabiilsusmehhanismi (ESM) ja fiskaalpaketi, oli ta lõunaeurooplastele järeleandmiste tegemise vastu.

Vahetult enne tippkohtumist välistasid kantsleri abilised igasugused järeleandmised.

Sündmused hakkasid aga arenema kella kaheksa ajal õhtul kui Euroopa Liidu nõukogu esimees Herman Van Rompuy soovis tippkohtumise esimese töösessiooni lõpetada ja kasvupaktist pressile teada anda. Osaliste sõnul oli Itaalia peaminister Mario Monti vihane ja küsis Van Rompuy’lt kuhu ta läheb. Monti ütles, et ta ei lahku tippkohtumiselt enne kui kõrgete Itaalia võlakirjaintresside vastu võitlemiseks on konkreetsed abinõud vastu võetud. Monti ütles, et ei nõustu kasvupaktiga enne kui see küsimus on lahendatud. Teda toetas ka Hispaania peaminister Mariano Rajoy, kes teatas samuti, et niikaua pakti ei toeta.

Ähvardused avaldasid ilmselt mõju ka teistele osalistele. Kell 11 õhtul (siin ja edaspidi meie aja järgi) tegi Van Rompuy teise katse. Merkel ergutas teda kasvupakt välja kuulutama. Prantsusmaa president Francois Hollande soovitas siiski tõtt rääkida.

Pool tundi hiljem läks Van Rompuy pressikeskusesse ja teatas vahetulemustest. «Põhimõtteliselt on kõik kasvupaketi poolt, aga kaks riiki pole veel valmis sellele alla kirjutama,» ütles ta.

Pärast keskööd läksid eurotsooni mitte kuuluvate riikide peaministrid hotellidesse, eurotsooni riikide juhid jäid aga kohale ning hakkasid tõsiseid läbirääkimisi pidama.

Sessioon lõppes kell 5.20 hommikul. Van Rompuy läks 10 minutit hiljem pressikonverentsi andma.

Õhtu võitja, Mario Monti lahkus Euroopa Komisjoni majast kell kuus hommikul, andis teel autosse pressikonverentsi, kus teatas muuhulgas, et sõidab pühapäeval Kiievisse jalgpalli EM finaali vaatama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles