Keskkonnaühendused protestivad naaritsafarmi vastu

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tiit Maran

Keskkonnaühenduste koja liikmed saatsid keskkonnaminister Keit Pentusele kirja, milles protestivad uute Ameerika naaritsa ehk mingi farmide rajamise vastu.

Kirja ajendiks on plaan rajada Läänemaale, Suur-Nõmmkülla mingifarm. Keskkonnaühenduste koja koordinaator Silvia Lotman ütles, et farmi plaanitakse ehitada linnukaitsealade lähedusse, seega tuleb antud juhul keskkonnamõjude puhul arvestada lisaks võõrliigi loodusesse sattumisele ka võimaliku kahjuga maas pesitsevatele lindudele.

Lotman lisas, et 100protsendilist kindlust pole, et ameerika naaritsa isendid loodusesse ei satu, mistõttu keskkonnaühendused pole nõus keskkonnaameti seisukohaga, et farm ei avalda olulist mõju ümbritsevale keskkonnale.

Seire andandmetel on ligi neljandik kogu Eesti minkidest kinni püütud Harjumaalt
Keila jahiseltsi maadelt, kus asub Karjaküla karusloomafarm.

«See viitab, et Karjaküla farm turgutab jätkuvalt selle võõrliigi looduslikku asurkonda Eestis, mis on looduskaitselisest seisukohast väga halb. Kuna farm ei ole aastate jooksul suutnud tagada farmiloomade loodusesse mittesattumist, tuleks selle tegevus lõpetada,» ütles Säästva
Eesti Instituudi looduskaitse programmi juht Kaja Peterson.

Ameerika naarits ohustab Euroopa naaritsat ning on viimase täielikult tõrjunud Mandri-Eestist. Euroopa naarits on Rahvusvahelise Looduskaitseliidu (IUCN) punases nimestikus olev äärmiselt ohustatud liik, mille maailma ainus edukas taasasustamiskatse oli Hiiumaal.

«Arvestades seda, kui palju tööjõudu ja raha on kulutatud Euroopa naaritsa asurkonna taastamiseks Eestis ja kui vaevaliselt kulgeb liigi taastumine, on lubamatu uute mingifarmide
rajamine ja olemasolevate laiendamine Eestis,» kinnitas Lotman.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles