Endised Nokia programmeerijad teevad ameeriklastele mobiilirakendusi

Ines Kuusik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nutitelefonid.
Nutitelefonid. Foto: SCANPIX

Hea näite globaalsest turust, kus kvaliteetse töö eest saavad sama palka nii soomlased, eestlased kui rumeenlased, pakub IT-maailm. Nii jagub Nokia endistele tarkvaraspetsialistidele, kes vaatamata Nokia poolt pakutud ettevõtlustoetustele oma firmat luua ei soovi, tööd ka allhanke korras.

12 aastat erinevates Nokia arendusmeeskondades töötanud ning tänavu aprillis koondatud Petra Söderling on oma ettevõtte Mobile Brain Banki asutanud selleks, et viia kokku kvaliteetsed programmeerijad üha kasvava nõudlusega mobiilirakenduste järele.

Kokku koondab kauaaegse mobiiliäri kogemusega Söderlingi võrgustik ligi  2500 programmeerijat, kellest ligi kolmandiku moodustavad soomlased. «Aga on ka eestlasi, lätlasi, Suurbritannia ja Londoni piirkonna programmeerijaid. On inimesi Taanist, Rumeeniast, Indiast Bangalore’ist, Bostonist, San Diegost…» loetleb Söderling.

«USAs on hea programmeerija palkamine vähemalt 1,5 korda kallim kui Soomes,» kirjeldab Söderling. Nii võivad ka soomlased allhanke korras edukalt tööd leida.

Ühe korraliku rakenduse arenduskulu jääb Söderlingi hinnangul 15-65 tuhande euro vahele ning nõuab keskmiselt ligi 2-3 kuud tööd.

«Tarkvaraarenduses on soomlasi väga kerge müüa. Nad oskavad hästi inglise keelt, saavad aru, kuidas rahvusvaheline äri toimib ning oskavad juriidilisi lepinguid lugeda,» loetles Söderling põhjuseid, miks palju odavamalt teenust pakkuvad India ja Ukraina programmeerijad massiliselt turgu vallutanud ei ole. «Liiga odavalt teenuse pakkumine ei mõju professionaalses maailmas ka usaldusväärselt.»

Eestlastest programmeerijate osas on Söderlingil jäänud mulje, et eelistatakse ajada pigem oma äri, mitte teha tellitud programmeerimistööd ning aktiivseid eestlasi on  Mobile Brain Banki võrgustikus üllatavalt vähe. «Lätlaste hulgas on rohkem neid, kes tahavad lihtsalt tellimuse järgi koodi kirjutada. Mulle tundub, et eestlased on suunatud pigem ise äri alustamisele.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles