Poola ja Tšehhi hoiatavad pangaliidu eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola ja Tšehhi hoiatavad pangaliidu eest.
Poola ja Tšehhi hoiatavad pangaliidu eest. Foto: SCANPIX

Poola ja Tšehhi Vabariik on sügavalt murelikud pangandusliidu pärast, mis tänasel ELi tippkohtumisel välja käiakse. Tšehhi peaminister hoiatas eile, et ei aktsepteeri meedet, mis võib riigi majandust «raskelt kahjustada».

Petr Necase hoiatus peegeldab Kesk-Euroopa kartusi, et ühiste pangareeglite ja hoiuste garantii skeem võib osutuda problemaatiliseks kogu piirkonnas.

Nimelt kuulub väga suur osa Kesk-Euroopa panku Lääne-Euroopa laenuasutustele. Tšehhis on vastav protsent 90, Poolas ligikaudu kaks kolmandikku.

Kohalikud regulaatorid kardavad, et üleeuroopaliste reeglite jõustudes on peapankadel lihtsam oma edukatest Kesk-Euroopa filiaalidest likviidsust välja imeda – mis võib põhjustada asukohamaades majanduslikke probleeme.

«Vabatahtlikud grupisisesed finantsabi lepingud võimaldaksid finantsgruppidel üksuste vahelisi ülekandeid teostada, kui mõni grupi liige on finantsraskustes,» seisab Euroopa Komisjoni hinnangus pangandusliidu kavale.

Korraliku kapitalitasemega Kesk-Euroopa filiaalid oleksid järjekordse kriisi korral emapankadele suureks kiusatuseks.

Poola pankade esmase omakapitali tase on 12,9 protsenti, Tšehhi Vabariigis aga 14,5 protsenti.

Mullu kandsid Poola pangad ette kõigi aegade suurimad kasumid.

«Pangandusliidu korral, nagu seda praegu ette nähakse, võivad Tšehhi finantsasutused ja kaudselt ka Tšehhi riigirahandus muutuda välisriikidele potentsiaalseks likviidsusallikaks,» ütles Tšehhi keskpanga president Mojmir Hampl.

«Välismaiste pankade Tšehhi filiaalid, mille seisukord on hea, peaksid abistama oma raskustes emaettevõtteid.»

Poola on väljendunud tšehhidest tagasihoidlikumalt. Sealne rahandusminister Jacek Rostowski ütles, et nad ei blokeeri pangandusliitu, kui see piirdub euroala riikidega.

Samas lisas Rostowski, et Poola otsustaks liitumise küsimuse alles siis, kui skeemi olemus selgema kuju võtab.

Praha ja Varssavi regulaatorid seisid likviidsuse väljavoolu ohuga silmitsi esimese kriisilaine ajal aastal 2008, samuti mullu.

Siiamaani on neil moraalse veenmise ja juriidiliste ähvarduste abil õnnestunud emapanku talitseda.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles