Saksa majandus kaotab kiirust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa majandus kaotab kiirust.
Saksa majandus kaotab kiirust. Foto: SCANPIX

Saksamaa võimsa tööstusmootori tuurid on maha käimas, ettevõtted hoiatavad nõrga nõudluse eest peamistel eksporditurgudel nagu euroalas ja Hiinas.

Siemensi finantsdirektor Joe Kaeser ütles eile, et tänavuste eesmärkide täitmine on muutunud raskemaks.

Samal ajal kärpis Saksa kiibitootja Infineon Technologies oma kolmanda kvartali müügiprognoose ning tunnistas, et globaalmajanduses valitsev ebaselgus on «toonud kaasa firma tegevuse oodatust aeglasema arengu».

Saksa tööstuse aeglustumine annaks hoobi tarnijatele teistes euroala osades, sest seni on jõuline Saksa nõudlus – mida toitis eksport tärkavatele turgudele – aidanud pehmendada probleeme Euroopa perifeerias.

«Kahjuks tuleb tunnistada, et viimase kaheksa nädalaga on lühemad äritsüklid osutunud tunduvalt nõrgemaks, kui me esialgu arvasime,» ütles Kaeser Bloombergile.

Lühikese tsükli toodete (Siemensi puhul tööstusautomaatika ja -seadmete) tellimine, tasumine ja tarnimine toimub suhteliselt lühikese perioodi jooksul. Seetõttu annab antud sektor esimesena märku majanduse aeglustumisest.

Kaeseri sõnutsi läheb firmal 2012. aasta eesmärkide täitmisega «üsna raskeks», kuid prognoose ta ei muutnud. Ta ütles, et tahtis vaid «turgu hoiatada».

«Me eeldame, et ülejäänud majandusaastal on Hiina väga nõrk,» ütles Kaeser.

Volkswageni tegevjuht Martin Winterkorn ütles esmaspäeval, et autotööstuse kohale on kogunemas «tumedad pilved».

Ta hoiatas, et Euroopa võlakriisi tõttu «tuleb 2012. aasta teine pool autotööstuse jaoks tervikuna kindlasti keerukam ja väljakutseterohkem».

Rootsi kuullaagritootja ja Euroopa tööstuse suunanäitaja SKF hoiatas maikuus, et teises kvartalis langeb nõudlus muuhulgas ka Saksamaal, kus nad kavandavad koondamisi.

JPMorgan Cazenove järeldas eile, et Euroopa kapitalikaupade tootjate tulemused jäävad teises kvartalis tõenöoliselt kesiseks. Nende analüütik Andreas Willi kirjutas juuni alguses klientidele, et «Saksa tööstusimel on aur otsa lõppemas».

Saksa masinatööstuse tellimused kahanesid aprillis aastatagusega võrreldes11 protsenti; Saksa ostujuhtide indeks näitas aga, et tööstussektor kuivas juunis kokku kolme aasta kiireimas tempos.

«Saksamaa on viimane mees lahinguväljal – kui Saksa tööstus langeb, siis on ülejäänud Euroopa väljavaated troostitud,» ütles Cheuvreux’ analüütik Bernd Laux. «Aga praegu pole veel selge, kas kasv on peatunud. Aga üldiselt ma usun, et Saksa tööstusseadmete tootjate positsioon jääb ka edaspidi tugevamaks kui enamikel teistel.»

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles