Tippkohtumine: Monti valmis vaidlema «kuni pühapäevani»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia peaminister Mario Monti
Itaalia peaminister Mario Monti Foto: SCANPIX

Itaalia mittevalitud peaminister Mario Monti lõi tingimused lahinguks sakslastega homme algaval ELi tippkohtumisel, kinnitades, et kavatseb rõhuda euroala päästefondide kasutamisele finantsturgude rahustamiseks.

Monti frustratsioon Saksamaa pärast kees üle sõjaka kõne kujul parlamendis. Ta rõhutas, et on valmis venitama kahepäevast kohtumist kuni pühapäeva õhtuni, et saavutada kokkulepped enne turgude avanemist esmaspäeval.

Tippkohtumisest on kujunemas Monti ponnistus panna ELi partnerid – eriti Berliin – kiiremini tegutsema.

Spekulatsioonid tema tehnokraatliku valitsuse saatuse üle on läinud kodumaal niivõrd teravaks, et ametnikud olid eile sunnitud salgama, nagu oleks peaminister ähvardanud tagasi astuda, kui ta Brüsselist edutult tagasi peaks pöörduma.

Nimetades nimepidi Bundesbanki presidenti Jens Weidmanni, ütles Monti, et viimane on «mõistnud väga vääriti» tema ettepanekut rakendada päästefonde (ESFSi ja ESMi) Itaalia ja Hispaania moodi riikide laenukulude langetamiseks – mis on austanud oma kohustusi, rakendanud reforme ja kärpinud puudujääke.

Eile oli Itaalia sunnitud võtma 2-aastast laenu 4,71-protsendiliste tootlustega, mis on kõrgeim tase alates detsembrist. Homme seisab Itaalial aga ees närvesööv 5- ja 10-aastaste riigivõlakirjade oksjon.

Itaalia ametnike sõnutsi on valitsus väga mures, kuidas turud esmaspäeval reageerivad, kui Brüsselist sisukaid samme ei tule.

Monti ütles, et tippkohtumine on teel «täieliku ebamäärasuse» suunas.

Lähedalseisva allika sõnutsi saadab Monti tippkohtumise künnisel Saksamaale kaks sõnumit: tema seljataga on välismaised liitlased; kuid ta on seotud koduste piirangutega ning EL riskib tema valitsuse vankumalöömisega, kui turud jätkuvalt Itaalia langusele panustavad.

Kui Monti naaseb Brüsselist ilma käegakatsutavate saavutusteta, satub ta valitsuse tulevik küsimärgi alla.

Mõned analüütikud tõlgendasid Monti väljakutsuvat esinemist kui vastulööki paremtsentristlike jõudude ja endise peaministri Silvio Berlusconi poolt lendulastud nooltele.

Berlusconi Rahva vabaduse parteist kostab hääli, mis nõuavad varajasi valimisi juba oktoobris.

Monti abiliste sõnutsi on peaminister maruvihame Berlusconi hiljutiste Euroopa-vastaste väljaütlemiste pärast, mis õõnestavat Itaalia jalgealust tippkohtumisel.

Meedia andmetel kordas Berlusconi eile oma väidet, et Saksamaa lahkumine euroalast poleks paha.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles