Perifeeria kinnisvaratehingud sügavas languses

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Euroopas on kinnisvaraturg sügavas languses
Lõuna-Euroopas on kinnisvaraturg sügavas languses Foto: SCANPIX

Euroopa kriisikolletes on kinnisvaratehingud aastaga kukkunud 65 protsenti, peegeldades investorite soovimatust panustada riikidesse, mille koht euroalas pole kindel.

Käesoleva aasta esimese kolme kuuga sooritati Kreekas, Hispaanias, Itaalias, Portugalis ja Iirimaal kinnisvaratehinguid 644 miljoni euro eest.

Kinnisvarateenuste grupi CBRE andmetel oli 2011. aasta vastav näitaja 1,8 miljardit eurot – viis aastat tagasi aga ligi 6,5 miljardit eurot.

«Investorid ei ole lihtsalt valmis riskima hindadega, mida mõnedes raskustes riikides siiani küsitakse,» ütles CBRE vanemanalüütik Peter Damesick.

Eelmise kümnendi keskpaigas olid Hispaania ja Iirimaa Euroopa kinnisvarabuumi keskused. Viimase viie aastaga on investorite huvid aga muutunud, peamiselt nõutakse esmaklassilist pikkade rendilepingutega kinnisvara ihaldusväärsetes piirkondades.

Finantskriisi alguses oli Kreeka, Hispaania, Itaalia, Portugali ja Iirimaa osa Euroopa kinnisvaramüügist 11 protsenti. 2012. aasta kolme avakuuga langes antud näitaja 2 protsendi peale.
Väga tugevasti on kasvanud nõudlus Londoni kesklinna kontorite ja Saksa rendielamute järele.

Saksamaa, Suurbritannia ja Põhjamaade osakaal Euroopa kinnisvaraturu väärtusest on nüüd 78 protsenti.

Paralleelselt tehingute hulga langusega on juba pikemat aega kukkunud ka hinnad.
Lõuna-Euroopa kommertskinnisvara hinnad on alates 2007. aasta tipust pidevas languses, Iirimaal on hinnad viie aastaga vähenenud 65 protsenti.

Hinnalangusele vaatamata ei ole paljud investorid ikka veel pakutud allahindluste tasemega rahul, kuna leiavad, et nende riikidega seonduvat riski ei ole piisavalt sisse arvutatud.

«Nende riikide pangad, mille valduses on suur osa kinnisvarast, on erakordselt laisad hindu alla laskma ja kahjumeid bilanssi sisse kirjutama,» ütles Damesick.

«Tulemuseks on, et otsijad ei leia midagi sobivat ja turg seisab.»

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles