Tere tulemast juhtideta firmasse!

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Nagu paljud teised tehnoloogiafirmad, uhkustab ka Bellevue videomängude tootjale Valve Corp. kontoris pakutava suurepärase espresso, tasuta massaaži ja pesupesemisvõimalustega. Kuid firmas ei ole ülemusi.

Ettevõtte koduleht ütleb, et Valve on «juhivaba» alates 1996. aastastal asutamisest saadik. Firmas on 300 töötajat, kes värbavad inimesi tööle projektidesse, mis tunduvad neile väärt ettevõtmist. Ettevõttes on kõrges hinnas mobiilsus, nõnda et isegi töötajate töölaudadel on rattad all ja igaüks võib valida endale meelepärase koha, kus töötada, kirjutab The Wall Street Journal.

Siin ei ole ülemusi, hierarhiat, palga üle otsustavad töökaaslased ja tööpäeva kulgu juhivad töötajad ise. Kuidas saab sellises ettevõttes üldse midagi tehtud?

Viimastel aastatel on paljud ettevõtted muutnud oma juhtimishierarhiat lamedamaks, vähendades keskastme juhtimistasandite arvu. Kuid ainult käputäis firmasid on astunud sammu edasi ning loobunud täielikult ülemustest, põhjendades oma otsust sellega, et inimesed muutuvad motiveeritumaks ja ettevõtte töö paindlikumaks, samas kui mõnes etapis võib otsuste tegemine ja töötajate palkamine muutuda senisest aeganõudvamaks.

Valves pole edutamist, on ainult uued projektid. Töötajad hindavad oma kolleegide tööd ja nii määratakse palga suurus. Ise loomulikult oma palka määrata ei saa. Kui palju inimeste palgad erinevad, ettevõte ei avalikusta.

Kõik töötajad saavad osaleda värbamisotsustes ja tavaliselt tehakse need otsused kogu meeskonna poolt. Samamoodi käib vallandamine, mida, tõsi küll, juhtub harva.

Tavaliselt selgub projekti juht töö käigus, keegi lihtsalt saab selleks, asudes liidrirolli, ütleb 16 aastat Valves tootedisainiga tegelenud Greg Coomer. Kui keegi ei taha asuda liidrirolli, siis enamasti näitab see seda, et projekt ei ole väärt tegemist, lisab ta.

Oluline on sellise süsteemi juures, et palgatud töötajad oleksid kõrgelt motiveeritud. Ettevõtte taoline toimimisviis ei sobi sugugi mitte kõigile inimestele ja Coomeri sõnul võtab inimestel firmasse sisse elamine aega 6-12 kuud.

Loomulikult on süsteemil ka oma varjuküljed. Kui puudub traditsiooniline juhtimine, võib olla raskem jälile saada viletsalt töötajatele ja kehvale töösooritusele. Isegi Valve töötaja käsiraamatus, kus on lahti seletatud ettevõtte filosoofia ja tööprotsessid, märgitakse, et valesti tehtud värbamisotsuste vigade ilmnemine võib võtta kauem aega.

Hiljutised uuringud lamedate organisatsioonide väärtustest on vastukäivad. University of Iowa ja Texas A&M University teadlased leidsid, et nn isejuhtivad tehasetööliste meeskonnad saavutasid paremaid töötulemusi, kuid ainult nii kaua kuni meeskonnaliikmed hästi läbi said. «Meeskonnad võtsid ise juhtimisfunktsiooni üle,» ütleb uuringu kaasautor Stephen Courtright. «Nad töötavad koos, julgustavad ja toetavad üksteist. Nad täidavad kollektiivselt hea juhi rolli.»

Teistes uuringutes aga on leitud et hierarhiad ja selgelt määratletud rollid aitavad inimestel tõhusamalt töötada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles