Sooman: 0-energiakuluga passiivmaja Eestisse ehitada ei saa

Enn Tosso
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus passiivmaja ootab Taanis testelanikke.
Uus passiivmaja ootab Taanis testelanikke. Foto: Taani Tehnoloogiainstituut

Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman selgitas, miks mõned aastad tagasi kõvasti haibitud passiivmajade rajamine Eestis jalgu alla pole saanud – meie kliimasse seda ehitada ei saa.

Sooman ütles, et passiivmaja ehk 0-energiakuluga maja, nagu neid lõunapoolsetes riikides rajatakse, Eestisse ehitada ei saa, kuna meie kliima seda ei võimalda. Ta rõhutas, et tuleb vahet teha energiasäästlike majade ja 0-energiakuluga majade vahel.

«Loomulikult on energiasääst oluline teema ning seda saavutatakse paremate materjalide, maja asetuse ning tehnoloogia abil, ent energiakulu nulli viia meil ei õnnestu,» märkis ta. Ta osutas, et peamine probleem on see, kuidas energiat talletada.

Teine aspekt, mille Sooman välja tõi, oli energiasäästlike majade ehitamise kulukus. Tema hinnangul maksab sellise maja ehitamine kuni 20 protsenti rohkem, mistõttu investeringu tasuvusperiood venib väga pikaks.

Omaette teema on tema sõnutsi ka päikesepatareide, tuulegeneraatorite jne hooldus ja remont, mis on samuti väga kulukas.

Sooman võttis teema kokku sõnadega, et loomulikult on jätkuvalt teemaks paremate materjalide ning korralikuma soojustuse kasutamine, ent energiakulude nulli viimine on utoopiline.

Arco Vara juhatuse liige Mart Saa kinnitas samuti, et hüppelist kasvu energimajade tellimustes ta ei ole täheldanud. Siiski kinnitas ta, et neilt küsitakse aina enam infot madalate kütte- ja kommunaalkuludega korterite ja majade kohta, seega see teema on kindlasti ka edasi aktuaalne nii majade kui korterite osas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles