EL võib euroala eelarved ümber kirjutada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liit
Euroopa Liit Foto: SCANPIX

Lähtuvalt Financial Timesi valduses olevast ettepanekute kavandist võidakse eelseisval tippkohtumisel omistada Euroopa Liidule ulatuslikud volitused kirjutada ümber võla- ja puudujäägireegleid rikkunud euroala riikide eelarved.

Ettepanekud on osa ambitsioonikast kavast ehitada euroala tihedamaks eelarveliiduks, võimaldades Brüsselil üha enam etendada ühisrahabloki rahandusministeeriumi rolli.

Sama raporti raames esitatakse tippkohtumisele ka pangandus- ja poliitliidu plaanid.

Berliin on nõudnud euroala võlgade ühendamise eeltingimusena karmi kontrolli riigieelarvete üle. Antud ettepanekud näivad kujutavat endast katset saada Saksa valitsuselt heakskiit ühistele eurovõlakirjadele.

Eelarveliidu-plaanidest lähtuvalt esitaks Euroopa Komisjon reegleid rikkunud riigile üksikasjalikud juhised. Muudatuste üle hääletaksid kõik ülejäänud ELi liikmesriigid.

Kuigi eelarvemuutusi nimetataks «ettepanekuteks», on ELil olemas uued mõjusad moodused karistamaks maid, mis neid ettepanekuid ei arvesta – muuhulgas suured trahvid.

Meetmed on tunduvalt tugevamad aasta eest esitatud plaanidest. Tol ajal taotles Brüssel õigust eelarvekavad üle vaadata, enne kui nood riikide parlamentidele esitatakse. Meelevalda muudatuste dikteerimiseks siis veel ei soovitud.

Dokumendi neli kaasautorit – Euroopa Ülemkogu president Herman Van Rompuy, Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso, Euroopa Keskpanga president Mario Draghi ja eurotsooni rahandusministrite nn eurogrupi esimees Jean-Claude Juncker – kohtusid eile pärastlõunal, et kavand üle vaadata.

Kõigi eelduste kohaselt läkitati dokument riikide valitsustele eile õhtul.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles