EASist stardiabi saamine muutub keerulisemaks

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Stanislav Moshkov/Den za Dnjom

Alates 9. juulist muudab Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) põhimõtteid ettevõtetele stardi- ja kasvutoetuste andmisel, sisuliselt hakatakse toetuse saajaid pärast raha andmist senisest rohkem kontrollima.

Möödunud kuul avaldatud EASi mõju-uuringust ilmnes, et alustavad ettevõtjad hindavad kõrgelt äriplaani koostamisest saadud reaalset kasu. «Soovitame ettevõtjatel oma äriplaani koostamise protsess ise läbida, kuna tegemist on olulise tööriistaga, mis aitab oma ettevõtte riske, plaane ja võimalusi realistlikult hinnata ja paberil läbi mängida,» rõhutas EASi alustavate ettevõtete direktor Dmitri Burnašev.

Eelmisel aastal tehtud EASi juhtimisvaldkonna uuringust selgub, et Eesti ettevõtete juhid teevad vaid väga lühiajalisi plaane ning neilsagelipuudub selge visioon oma ettevõtte tulevikust, samuti ei arvestatapiisavalt turu, tehnoloogia ja tööjõu võimalustega. «Seetõttu tahame alustavatest ettevõtetest toetada neid, kes suudavad luua kõrgema valdkondliku palgaga töökohti ja kõrgema lisandväärtusega tooteid-teenuseid, mida on võimalik müüa ka väljaspool Eestit,» põhjendas Burnašev.

 Ettevõtja omaosaluse määra starditoetuse puhul ei muudeta. Kasvutoetuse osas tõuseb ettevõtja omaosalus seniselt 35 protsendilt 50 protsendile. Muutuvad ka toetuste summad. 

 Starditoetuse eesmärgiks on soodustada jätkusuutlike ettevõtete käivitumist ja kasvutoetusega aidata ettevõtjaid, kes plaanivad laieneda ja ekspordiga alustada.

 Viimasel kahel aastal on stardi- ja kasvutoetuse abil oma äri alustanud ja arendanud enam kui tuhat ettevõtjat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles