Komisjon jättis rahuldamata Veolia kaebuse Tallinna prügiveohankele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veolia prügiauto.
Veolia prügiauto. Foto: Peeter Langovits

Riigihangete vaidlustuskomisjon otsustas jätta rahuldamata Veolia Keskkonnateenused AS-i kaebuse Tallinna keskkonnaameti poolt väljakuulutatud Tallinna viie piirkonna jäätmeveohanke dokumentide kohta.

Vaidlustaja hinnangul olid hanke dokumendid osaliselt õigusvastased. Dokumentide põhjal tuleb veopiirkondadest kogutud segaolmejäätmed vedada Ida-Virumaal Kohtla vallas Kukruse külas asuvasse Uikala prügilasse. Samuti tuleb veopiirkondadest kogutud biolagunevad jäätmed vedada Järvamaal Roovere külas asuvasse Väätsa Prügilasse.

Kuna eelpool nimetatud prügilatest asub Tallinnale lähemal hoopis Tallinna Jäätmete Taaskasutuskeskus AS, siis on vaidlustaja hinnangul dokumendid vastuolus jäätmeseaduses sätestatud läheduse põhimõttega. Põhimõtte kohaselt kõrvaldatakse jäätmed ja taaskasutatakse segaolmejäätmed nende tekkekohale võimalikult lähedal asuvas tehnoloogiliselt sobivas jäätmekäitlus-kohas.

Veolia hinnangul peab ettevõte Väätsa ja Uikala prügila kasutamise korral veograafiku täitmiseks soetama juurde täiendavaid jäätmeveokeid.

Riigihangete vaidlustuskomisjon on seisukohal, et seadus ei näe ette võimalust pöörduda vaidlustuskomisjoni pelgalt soovist tuvastada mingi asjaolu, millel ei ole otsest seost vaidlustaja õiguste kaitsega.

Vaidlustuskomisjoni hinnangul peab äriühing hankelepingu saamiseks pakkumise esitamisel arvestama ka äririskidega ning riigihankeseaduse eesmärgiks ei ole pakkuda kaitset hankemenetluses osalemisest huvitatud isikutele riskide maandamiseks.

Tallinna keskkonnaamet käivitas riigihanke neljaks aastaks korraldatud jäätmeveo teenuse osutaja leidmiseks Tallinna viies piirkonnas Haabersti, Põhja-Tallinna, Kristiine ja Kesklinna linnaosas tänavu märtsi lõpus ja on hankele pakkumiste esitamise tähtaega mitu korda pikendanud.

Veolia Keskkonnateenused AS vaidlustas hanke dokumendid tänavu aprillis. Riigihangete vaidlustuskomisjon rahuldas vaidlustuse tänavu mais osaliselt, kohustades Tallinna keskkonnaametit muu hulgas viima hankedokumendid jäätmete vastuvõtmiskoha ja kontrollpunkti asukoha määratlemata jätmise osas õigusaktidega vastavusse.

Ragn-Sells ja Veolia Keskkonnateenused vaidlustasid 29. mail taas ja OÜ Prügivedu esimest korda riigihangete vaidlustuskomisjonis hankedokumendid.

Ragn-Sellsi vaidlustuse otsustas vaidlustuskomisjon neljapäeval jätta rahuldamata, Prügivedu vaidlustuse rahuldas komisjon osaliselt.

Varasema info põhjal lõppesid aastavahetusel Tallinna viies piirkonnas korraldatud jäätmeveo lepingud ja Haabersti, Põhja-Tallinna, Kristiine ja Kesklinna linnaosas tekkis kuni riigihanke korras uue jäätmevedaja leidmiseni ajutine vabaturu olukord, kus inimesed pidid sõlmima tähtajatu jäätmeveolepinguendise või enda valitud jäätmevedajaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles