Schäuble kutsub EL-i liikmeid andma Brüsselile rohkem volitusi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa rahandusminister Wolfgang Schäuble.
Saksa rahandusminister Wolfgang Schäuble. Foto: SCANPIX

Saksa rahandusminister Wolfgang Schäuble kutsub Euroopa Liidu liikmesriike andma Brüsselile rohkem volitusi «tähtsates poliitilistes valdkondades», teatas ajakiri Der Spiegel laupäeval.

«Me peame andma Brüsselile rohkem vastutust tähtsates poliitilistes valdkondades ilma, et riikide valitsused saaksid otsuseid blokeerida,» ütles Schäuble intervjuus, mille nädalaväljaanne avaldab esmaspäeval.

Tema üleskutse kordas Saksa kantsleri Angela Merkeli korduvaid nõudmisi, et Brüsselil peab olema rohkem volitusi võitlemiseks 27-liikmelist ühendust tabanud finantskriisiga.

«Seni on Euroopa liikmesriikidel peaaegu alati olnud viimase sõna õigus,» ütles Schäuble. «See ei saa jätkuda.»

Der Spiegel ütles, et Schäuble, kes on Merkeli konservatiivse Kristlik-Demokraatliku Liidu (CDU) üks võtmeisikutest, pooldab Euroopa Komisjoni muutmist reaalseks valitsuseks, Euroopa Parlamendi tugevdamist ning Euroopa Liidu presidendi valimist üldise valimisõiguse alusel.

Schäuble rõhutas samas, et Euroopa «ei saa olema föderaalriik nagu USA või Saksa Föderatiivne Vabariik», vaid tal on oma selge struktuur.

Saksa rahandusminister hoiatas intervjuus, et EL-i ühisraha euro võib kokku variseda.

Sellisel juhul «seatakse kahtluse alla paljud asjad, mida me oleme saavutanud ja mida kalliks peame - ühisturust kuni vaba reisimiseni Euroopas».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles