Hispaania esitab abitaotluse panganduse restruktureerimiseks

Gert D. Hankewitz
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ecofin 30. märtsil Kopenhaagenis.
Ecofin 30. märtsil Kopenhaagenis. Foto: SCANPIX

Eile õhtul toimunud euroala rahandusministrite kohtumisel kinnitas Hispaania rahandusminister, et Hispaania esitab peagi ametliku taotluse euroala toetuseks oma pangandussektori restruktureerimisele. 

Taotlus võimaldab Euroopa Komisjonil koostöös Euroopa Keskpanga ja Rahvusvahelise Valuutafondi ekspertidega alustada läbirääkimisi Hispaania valitsusega toetuse tingimuste üle. Programm keskendub finantssektorile, sest muud Hispaaniale seatavad majanduspoliitilised tingimused on juba määratud ülemäärase eelarvepuudujäägi menetluse ning riigipõhiste soovitustega.

«Hispaania ametliku taotluse esitamise järel saab pankade toetamisele seada täpsemad tingimused. Programmi memorandum vajab euroala riikide nõusolekut ja Eesti puhul tähendab see ka Riigikogu kaasamist,» sõnas rahandusminister Jürgen Ligi.

«Toetusraha võidakse eraldada nii EFSFi kui ka ESMi kaudu ja programmi täpne maht selgub peale analüüsi valmimist,» lisas ta.

Euroala rahandusministrid väljendasid oma valmisolekut Hispaaniat toetada 9. juunil toimunud telefonikonverentsil.

Ministrid said ka ülevaate Kreeka uue valitsuse moodustamise käigust. Rõhutati vajadust majandusprogrammis seatud tingimuste jätkuvaks täitmiseks ja Troika naasmiseks Ateenasse juba järgmisel nädalal, et läbi viia  valimiste tõttu edasi lükkunud esimene perioodiline majandusprogrammi täitmise hindamine.

Eurogrupp ootab ESMi viivitusteta ratifitseerimist riikide poolt ning  kohtumisel osalenud kinnitasid, et tehakse kõik võimalik ESM jõustumiseks 9. juulist. Tehnilised ettevalmistused ESMi käivitumiseks on lõpusirgel. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles