Saksa-Kreeka jalgpallimajandus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka ja Saksamaa jalgpallifännid
Kreeka ja Saksamaa jalgpallifännid Foto: SCANPIX

«Kriisile vaatamata katsume kinkida kodupublikule naeratuse,» ütles Kreeka jalgpallikoondise ründaja Dimitris Salpingidis.

Täna [reedel] leiab aset Kreeka ja Saksamaa vaheline Euro 2012 veerandfinaal, mis võib valada jalgpallimurule Kreeka abipakettidega seonduvad poliitilised pinged.

Kreeka koondislased väldivad eelseisva kohtumise künnisel hoolega viiteid vimmale.
«Me tulime siia palli mängima, mitte poliitikat tegema... aga me võitleme võidu nimel,» ütles kreeklaste kapten Costas Katsouranis.

Kummalisel kombel tögab Kreeka meedia oma jalgpallureid vahel viimaste «germanofiilia» pärast, kuna paljud nooremad mängijad joonduvad pigem Saksa, kui Briti, Hispaania või Itaalia meeskondade järgi.

Viis Kreeka koondislast on kas praegused või endised Bundesliga mehed.

Kreeka spordiajaloolase Alexander Kitroeffi hinnangul on üheks põhjuseks see, et Saksa kultuuri seostatakse organiseerituse ja eduga palliplatsil.

Tõestuseks toob ajaloolane Kreeka võidu 2004. aasta EMil, kui neid juhendas sakslasest treener Otto Rehhagel.

«Emotsioon on tänaseni liiga tugev, et seda võiksid murendada majanduskriisist tulenevad Saksa-vastased meeleolud,» ütleb Kitroeff.

Ühtlasi on Kreeka jalgpallurid – ka need, kes kodumaistes klubides mängivad – kriisi mõjude eest kaitstud olnud. «Kuna see ala on populaarne, siis ei ole kriis neid nii otseselt või teravalt puudutanud kui teisi kreeklasi. Ja tippklubide omanikel näib raha siiani jaguvat,» ütles Kitroeff.

Tänase kohtumise eel peetakse Kreekat peksupoisiks, kuna nad ei ole kunagi Saksamaad rahvusvahelisel areenil alistanud.

Kuid samal ajal, kui Saksa meedia hakkab juba arutama turniiri edasist arengut ja oma koondise väljavaateid Itaalia või Inglismaa vastu, võtavad mõned Saksa eksperdid sõna kreeklaste kaitseks.
Legendaarne Franz Beckenbauer hoiatas, et Kreeka mäng «läheb üha paremaks».

Rehhagel ütles, et kreeklasi oleks vara maha kanda. Nad «võitlevad kirglikult ja seisavad kindlana», ütles ta.

On kõlanud ka mõtteid, et kui Saksamaa peaks lüüa saama, siis vähemalt meeskonnalt, mida on tugevdanud Rehhageli «germaani» reformid.

«Neile näib meeldivat võita 1:0,» ütleb Saksa staar Thomas Müller. «Nende trump on efektiivsus.» See võiks isegi Saksa valitsuse südant soojendada.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles