Rahaliidu neli suurt kohtuvad täna Roomas

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa kantsler Angela Merkel ja Prantsusmaa president Francois Hollande.
Saksamaa kantsler Angela Merkel ja Prantsusmaa president Francois Hollande. Foto: SCANPIX

Euroopa rahaliidu nelja suurema riigi, Saksamaa, Prantsusmaa, Itaalia ja Hispaania juhid kohtuvad täna Roomas eesmärgiga leida ühiseid seisukohti enne järgmisel nädalal toimuvat Euroopa Liidu tippkohtumist.

Juhul kui tippkohtumine ebaõnnestub, võivad Hispaania ja Itaalia laenukulud kasvada sellisele tasemele, et mõlemad riigid peavad paluma välisabi, kirjutab Reuters.

Tänane kohtumine otsib võimalusi fiskaal- ja pangandusliidu loomiseks ning annab ilmselt Hispaaniale ajendi ametlikult 100 miljardi euro suuruse abi küsimiseks.

Saksamaa kantsler Angela Merkel peaks vastu seisma Itaalia peaminister Mario Monti, Prantsusmaa president Francois Hollande ja Hispaania peaminister Mariano Rajou poolt tulevale survele lõdvema eelarveliidu loomiseks ja ühiste võlakirjade asutamiseks.

Pärast eile toimunud eurotsooni rahandusministrite kohtumist nõudis Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) juht Christine Lagarde kiiremat tegutsemist erinevatel rinnetel. Tema sõnul peaks prioriteediks number üks olema pangandusliit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles