Sakslaste samm võib ESMi edasi lükata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa lipud
Saksamaa lipud Foto: SCANPIX

Lootus, et euroala permanentne päästefond juuli alguses käima läheb, sai eile hoobi: Saksa opositsiooniline Vasakpartei nõuab, et riigi kõrgeim kohus peataks ratifitseerimise seniks, kuni teeb otsuse ESMi kokkusobivuse suhtes põhiseadusega.

Saksa valitsus ja ülejäänud opositsioonierakonnad olid andnud parlamendile rohelise tee 500 miljardi eurose Euroopa stabiilsusmehhanismi (ESM) ja ELi uue fiskaalpakti kinnitamiseks juuni lõpuks.

Vasakleeri ainus tingimus oli, et Saksamaa nõustuks vastutasuks majanduskasvu meetmetega ja sammudega Euroopa finantstehingute maksu suunas.

Radikaalse Vasakpartei valitud kohtutee rõhutab Karlsruhe konstitutsioonikohtu rolli Saksa seisukohtade kujundamisel eurokriisis.

Sarnaseid pöördumisi kohtu poole tehti ka esimese Kreeka abipaketi ja Euroopa finantsstafiilsuse fondi (EFSF) käivitamise künnisel.

Mõlemal juhul loobus kohus ettekirjutust tegemast, otsustades, et viivitused kahjustaksid Saksamaad rohkem, kui ajutise iseloomuga põhiseaduse rikkumised.

Seejärel võttis kohtul aga enam kui aasta aega, et kuulata ära väited ning lõpuks mõlema initsiatiivi poolt hääletada.

Ilmselt ei tee kohus ka nüüd ettekirjutust ESMi protsesside peatamiseks.
Samas võib minna mitu nädalat, kuni kohus otsustab, et ettekirjutust ei tule.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles