Berlusconi propageerib rahvusvaluutasid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi Foto: SCANPIX

Endine peaminister Silvio Berlusconi ütles, et Itaaliale oleks kasulik euroalast lahkuda. Tehnokraatlik valitsus ja ärieliit laitsid ta mõtted otsustavalt maha.

Berlusconi, kelle paremtsentristlik partei on parlamendis suurim, kuid arvamusküsitluste valguses põlu all, ütles kolmapäeval, et kui «Berliin jääb kindlaks oma negatiivsetele seisukohtadele... siis võivad üskikud riigid pöörduda tagasi oma rahvusvaluutade juurde. Võis siis lahkub euroalast Saksamaa.»

Eurost loobumine «pole fantaasialend» ega «pühaduseteotus», ütles Berlusconi Itaalia meedia andmetel.

Euroalast lahkumine võib miljardäri hinnangul tekitada «konkurentsivõimet soodustava» devalvatsiooni.

Berlusconi sõnutsi on sama meelt ka mõned «Saksa finantseksperdid», kellega ta vestelnud on.
Tööstusminister ja endine Intesa Sanpaolo panga juht Corrado Passera ütles eile vastulausena, et ühisrahast loobumise idee «ei lähe kokku terve mõistusega».

Ta lisas Bloombergile antud intervjuus: «Mina ja meie kõik oleme täielikult eurost loobumise hüpoteesi vastu.»

Arutellu sekkus ka Itaalia ärieliidi lobigrupp Confindustria, mille esimees Giorgio Squinzi ütles, et kogu Euroopa peaks kaitsma eurot kuni lõpuni.

Mõnede vaatlejate arvates kujutavad Berlusconi ja tema perele kuuluva ajalehe Il Giornale hiljutised eurovastased sõnavõtud meeleheitlikku katset poliitilist initsiatiivi tagasi saada.

Tema endised toetajad on parteist lahkumas – mõned pettumusest, et Berlusconi ei suutnud kaheksa võimuloleku aastaga Itaaliat reformida, teised aga pahameele pärast, et partei toetab Mario Monti tehnokraatlikku valitsust.

Eile spekuleeris Il Giornale, et Berlusconi partei võib vallandada valitsuskriisi ja isegi varajased valimised, kui peaminister Monti ei suuda eeloleval ELi tippkohtumisel Saksamaalt olulisi järeleandmisi saavutada.

Samas pole tõenäoline, et Berlusconi lõhestatud erakond suudaks valitsust kukutada.
Küll aga võivad nad takistada Monti reformikatseid sellisel määral, et peaminister ise püssi põõsasse viskab.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles